EL 12345. Elektromobily dostanou speciální registrační značky

Elektromobily Volkswagen a Nissan. Foto: ČEZElektromobily Volkswagen a Nissan. Foto: ČEZ

Poznat na silnici elektromobil má být v budoucnu jednodušší i pro ty, co se neorientují v nabídce automobilek a jejich

Poznat na silnici elektromobil má být v budoucnu jednodušší i pro ty, co se neorientují v nabídce automobilek a jejich modelů. Od dubna příštího roku mají mít elektromobily speciální registrační značku.

Počítá s tím novela vyhlášky o registraci vozidel, kterou ministerstvo dopravy zveřejnilo pro meziresortní připomínkové řízení.

Novela stanovuje, že elektrické vozidlo bude nově mít značku, která bude obsahovat písmena EL a dál pětici číslic nebo velkých písmen. Bude tedy mít stejný počet znaků, jako provedení standardní registrační značky. „Z důvodu předpokladu počtu vozidel 250 000 v roce 2030 vycházející z predikce v rámci přípravy Národního akčního plánu čisté mobility bude použito uspořádání registrační značky ve formátu EL0 01AA až EL9 99ZZ v počtu kombinací zhruba 484 000,“ uvádí se v materiálu. U aut se spalovacím motorem je možnost kombinace až osmi znaků, u elektrických bude jen sedm. 

Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích se za elektrické vozidlo počítají i hybridy s emisemi pod 50 gramů CO2 na kilometr. Právě to se nelíbí některým majitelům elektromobilů. „Navrhujeme vyřadit hybridní vozidla, jejich emise jsou zcela zavádějící údaj,“ říká Lukáš Hataš z Asociace pro elektromobilitu. Rád by také prosadil, aby označení EL nebylo povinné pro elektromobily se značkou na přání.  

Speciální označení elektromobilů má usnadnit jejich rozpoznání v dopravě, kde pro ně stát i některá města už připravily řadu úlev. Například v Praze mohou elektromobily a hybridy parkovat téměř zdarma kdekoliv, Národní akční plán čisté mobility také počítá s tím, že elektromobily budou například osvobozeny od dálniční známky. „Výhody by neměly být vázané na registrační značku, ale typ pohonu,“ dodal Hataš. 

Podle statistik registrací vozidel u nás bylo od ledna do října registrováno 455 elektromobilů, v registracích dominují Nissan a Volkswagen.

Tagy registrační značky registrační značky pro elektromobily
12 komentářů