Ze slovenských SPZ zmizí zkratky okresů, čísla budou nově vázána na vozidlo

Nová podoba slovenských registračních značek. Foto: Ministerstvo vnútraNová podoba slovenských registračních značek. Foto: Ministerstvo vnútra

Přepis vozidla bude možné provést na jakémkoliv dopravním inspektorátu.

Slovenské státní poznávací značky čeká od příštího roku změna. Zavedena budou celostátní evidenční čísla, na kterých už nebude zkratka okresu. Čísla budou navíc vázána na vozidlo, nikoliv na majitele. Informovala o tom Tisková agentura Slovenské republiky. Novinka má ušetřit státu náklady za nákup nových značek a občanům za správní poplatky.

Zrušen bude také dvoukrokový přepis vozidla, kdy nejdříve původní majitel odhlásil vozidlo na svém dopravním inspektorátu, a potom ho nový vlastník přihlásil na svém inspektorátu. Přepis bude možné provést na jakémkoliv dopravním inspektorátu, přičemž v případě potřeby se doklady i značky zašlou kurýrem. Novela umožní zájemcům ponechat si vlastní značku s evidenčním číslem na přání, které budou moci použít na své nové vozidlo. 

Skladba evidenčních čísel zůstane stejná (dvě písmena – tři číslice – dvě písmena), avšak evidenční čísla se začnou vytvářet nově od kombinace AA-001AA. Podle mluvčí ministerstva vnitra Zuzany Eliášové umožní tento způsob požádat o přidělení evidenčního čísla vytvořeného na základě požadavku občana, a to nejen se zkratkou příslušnosti k okresu pobytu nebo sídla, ale s jakoukoliv zkratkou, např. ABCDEFG, JANICKO, AAA1B2C a podobně.

Přechodné období původních značek potrvá do vyčerpání skladových zásob.

Tagy registrační značky slovensko SPZ
54 komentářů