dkv-spojujeme

Egypt jako zimní hit. V Praze na letišti překonává loňský rok o 55 procent

Airbus A320 společnosti Air Cairo v Praze. Foto: Marek HorákAirbus A320 společnosti Air Cairo v Praze. Foto: Marek Horák

Poptávka se koncentruje, neboť na světě není příliš otevřených destinací. Egypt boduje hlavně cenou.

Letiště Praha sice kvůli covidové krizi vykročilo do nového roku pasažérským propadem přesahujícím 90 procent, některá dílčí čísla za leden jdou ale „proti proudu“. Za zimní hit se dá označit Egypt, u kterého letiště v lednu zaznamenalo nebývalý meziroční nárůst o 55 procent.

Přímých linek z Prahy do letovisek Hurghada a Marsa Alam využilo v lednu téměř 6800 rekreantů. Spojení provozují aktuálně letecké společnosti Smartwings (Hurghada, Marsa Alam) a Air Cairo (Hurghada). Zájem o Egypt sílil i v únoru, za který ale letiště ještě nemá zpracovaná všechna data. „Podle předběžných odhadů očekáváme, že během února cestovalo mezi Českou republikou a Egyptem přibližně 10 tisíc cestujících, což by znamenalo meziměsíční nárůst oproti letošnímu lednu,“ uvedla mluvčí Letiště Václava Havla Praha Kateřina Pavlíková. Finální provozní výsledky za únor bude mít letiště zhruba za 14 dní.

„Není moc jiných destinací, kam se dá cestovat, poptávka se proto koncentruje,“ uvedl šéf cestovní kanceláře Blue Style Ondřej Rušikvas. Do populární zimní trojky patří podle něj vedle Egypta ještě Spojené arabské emiráty a Maledivy. „Egypt v poměru cena/výkon ale fakticky nemá alternativu. Opatření tam navíc nejsou nijak drakonická,“ doplnil Rušikvas.

Na Maledivách se Češi dostali mezi desítku nejpočetnějších národností. Od začátku ledna do 18. února jich na souostroví v Indickém oceánu přiletělo celkem 3668, což je meziroční nárůst o 42 procent. Maledivy se staly oblíbeným cílem i přes to, že z Prahy neexistuje přímé spojení. Většina cestujících z Česka míří na Maledivy přes Dubaj nebo Dauhá. Na linkách z Prahy do Dubaje a Dauhá letělo v lednu 7000 tisíc, respektive 4,4 tisíce cestujících.

Letiště Praha v lednu odbavilo 87 tisíc cestujících, v lednu 2020 před vypuknutím nákazy v tuzemsku to bylo přes milion cestujících.

Tagy Air Cairo Egypt letiště praha smartwings
46 komentářů