Easyjet prodal letadla a půjčil si, aby přežil. Zvažuje, že prostřední sedačky neobsadí

Airbus A320neo v barvách easyJet. Foto: AirbusAirbus A320neo v barvách easyJet. Foto: Airbus

Jedna z největších leteckých společností v Evropě oznámila, že se jí podařilo získat dostatek hotovosti na to, aby přežila současnou

Jedna z největších leteckých společností v Evropě oznámila, že se jí podařilo získat dostatek hotovosti na to, aby přežila současnou pandemii koronaviru. EasyJet získal peníze díky novým úvěrům i prodeji některých letadel.

Ve zprávě pro investory firma oznámila, že se jim různými prostředky podařilo nashromáždit 3,3 miliardy liber v hotovosti (přes 102 miliard korun), které mají firmě pomoci přežít. Jde o kombinaci úvěrů a prodeje letadel, případně zpětného leasingu. Nové úvěry tvoří 400 milionů liber, dalších 600 milionů si EasyJet nově půjčil se státní zárukou. Firma tvrdí, že i po těchto operacích bude zhruba polovina flotily easyJetu bez dluhů.

Šéf aerolinek Johan Lundren uvedl, že peníze budou firmě stačit do konce roku. Pokud bude potřeba, má EasyJet připraveno další řešení, jak peníze do firmy vložit. Dopravce výrazně omezil své kapitálové výdaje, během tří let zrušil plánované investice v hodnotě miliardy liber. Minulý týden dopravce oznámil dohodu s Airbusem o odložení části objednávek na nová letadla A320neo.

EasyJet má aktuálně všechna letadla na zemi. Lundgren ve zprávě uvedl, že očekává pomalý nárůst poptávky, nejprve spustí nejspíše vnitrostátní lety. Firma zvažuje, že nejprve začne létat tak, že prostřední sedačku nechá vždy prázdnou, aby cestující neměli tak blízko k sobě. Britský dopravce zatím podle zkušeností tuzemských zákazníků často otálí s vracením peněz za letenky, cestujícím nabízí i voucher na jiný let. Podle zprávy si více než polovina cestujících se zakoupenou letenkou na zrušený let vybrala voucher nebo rezervaci na jiný let.

Tagy easyjet
33 komentářů