EasyJet dojednal odklad nových airbusů, spory s největším akcionářem nekončí

Airbusy easyJetu na letišti Gatwick v Londýně. Foto: easyJetAirbusy easyJetu na letišti Gatwick v Londýně. Foto: easyJet

Letecká společnost easyJet se dohodla na odkladu dodávek celkem 24 Airbusů A320neo během příštích tří let. Spory o nákup nových

Letecká společnost easyJet se dohodla na odkladu dodávek celkem 24 Airbusů A320neo během příštích tří let. Spory o nákup nových letadel se zakladatelem aerolinek a jejich stále největším akcionářem Steliosem Haji-Ioannou ale rozhodně novou dohodou neskončily, spíše naopak ještě vzrostly.

Podle dohody nepřevezme easyJet letos 10 letadel, dalších 12 odloží na příští rok a dvě do roku 2022. Dalších pět může podle dohody odmítnout ještě v roce 2022, pokud stále nedojde ke zlepšení situace.

Letecká společnost se na úpravě objednávky na celkem 107 letadel dohodla tento týden. Haji-Ioannou ale trvá na tom, že kontrakt v této době ohrožuje existenci aerolinek a má ho zcela zrušit. Nejnovější zprávu označil za těžko pochopitelnou a dokonce protizákonnou, protože firma nezveřejnila žádné detaily o dopadech na finanční toky dopravce, který již získal 600 milionů liber státem garantovaného úvěru.

Zakladatel easyJetu se zhruba třetinovým podílem chce pravidelně svolávat valné hromady, na kterých bude navrhovat odvolání současného managementu. První je v plánu na 7. května.

Tagy Airbus easyjet
1 komentář