Dvoumiliardová injekce pro ČD. Dopravce prodal Sekyrovi zbytek pozemků na Smíchově

Výstavba Smíchov City. Foto: Sekyra GroupVýstavba Smíchov City. Foto: Sekyra Group

Dohoda o narovnání přinesla Českým drahám o 300 milionů korun vyšší výnos.

České dráhy dokončily rozsáhlou nemovitostní transakci v oblasti pražského smíchovského nádraží. Společnosti Sekyra Group prodají pozemky celkem za 2,4 miliardy korun.

Pražský železniční uzel celou transakcí, kterou dopravce dojednal už v roce 2004, přichází definitivně o část infrastruktury, v místě vzniknou nové byty a kanceláře. Transakci dnes oznámily v tiskové zprávě České dráhy, kontrakt je také v registru smluv.

K již dříve domluvené půl miliardě korun za pozemky přikoupí Sekyra Group (resp. společnost Hrotano Czech) téměř 127 tisíc metrů čtverečních pozemků za 1,966 miliardy korun včetně DPH. Metr tak vyjde na zhruba 15 522 korun. Dohoda podle Českých drah zahrnuje narovnání podmínek odkupu, které znamená výrazné navýšení ceny za tyto pozemky oproti původní dohodě.

„Předchozí smlouva dávala Sekyra Group právo na odkup těchto pozemků za cenu stanovenou v tehdejších znaleckých posudcích. Nicméně během našich obchodních jednání jsme vyjednali výhodnější podmínky pro České dráhy a za prodej zbývajících pozemků získáme o téměř 300 milionů korun více,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.

Transakce dohodnutá před 19 lety

České dráhy si nechaly vypracovat nové ocenění pozemků. „Vyzvali jsme kupujícího k jednání o navýšení ceny. Jsem rád, že developer přistoupil ke změně původních cenových ujednání a společně jsme dospěli k oboustranně přijatelné dohodě,“ dodal Krapinec.

O prodeji Sekyrovi rozhodlo vedení drah již v roce 2004. Developerská skupina zde plánuje projekt, po jehož dokončení vznikne téměř 400 tisíc metrů čtverečních bytových, administrativních, obchodních a veřejných ploch. Smíchov City je podle firmy největším developerským projektem v moderních dějinách Prahy, přičemž se jedná o nejrozsáhlejší urbanizaci centrální části metropole od doby vzniku Vinohrad.

Na Smíchově mizí koleje, RegioJet dočasně obsadil různá pražská nádraží

„Velmi nás těší, že díky tomu můžeme pokračovat ve výstavbě projektu, jenž výrazně mění současnou tvář Prahy,“ uvedl Leoš Anderle, výkonný ředitel společnosti Sekyra Group. Dohodu schválilo představenstvo, dozorčí rada i řídicí výbor ČD. „Kupní cena je průsečíkem, ke kterému jsme dospěli na základě znaleckých posudků vypracovaných prestižními poradenskými firmami,“ dodal. Posudky pro Sekyra Group vypracovaly společnosti PricewaterhouseCoopers a Deloitte, autorem posudku pro České dráhy je KPMG.

V nové čtvrti Smíchov City bude podle předpokladů pracovat a bydlet přes 12 tisíc lidí. První z nich by se do nových domů měli nastěhovat již během letošního roku. Smíchov City tvoří dvě části, a to severní a jižní. Ty jsou budovány postupně po několika etapách. Obě části spojí pěší bulvár pojmenovaný po americké političce českého původu Madeleine Albrightové, který má plnit funkci nejen komunikační osy, ale má být i místem setkávání a občanských aktivit. Bulvár bude lemován zelení.

Celkově se v rámci projektu Smíchov City počítá s více než dvěma hektary zelených ploch. V severní části bude převládat rezidenční výstavba. V první etapě se již staví bytové domy s celkem 405 byty, které doplňuje jedna kancelářská budova. Chybět nebude ani řada služeb, restaurací a obchodů včetně supermarketu. Součástí severní části bude park o rozloze přibližně 14 tisíc metrů čtverečních, který je výměrou srovnatelný s Valdštejnskou zahradou. V jižní části téměř kilometrového pěšího bulváru pak vyroste celá komerční čtvrť včetně kampusu pro Českou spořitelnu. Zásadní modernizací projde i smíchovské nádraží.

Tagy České dráhy Praha-Smíchov Sekyra Group Smíchov Smíchov City
90 komentářů