Dvě plošiny nestačí. Stát pro cesty prezidenta airbusem soutěží další pro „extrémní“ měsíce

Ambulift pro nástup cestujících s omezenou pohyblivostí do letadla. Foto: Letiště PrahaAmbulift pro nástup cestujících s omezenou pohyblivostí do letadla. Foto: Letiště Praha

Stát hledá pro prezidenta na kbelské letiště lepší zařízení, než má dosud.

Ministerstvo obrany hledá firmu, která by zajistila nástup prezidenta Miloše Zemana speciálním výtahem do státních letadel Airbus A319 i přesto, že už podobné zařízení ve Kbelích má. Odhadovaná cena zakázky je 2,4 milionů korun.

Na Letišti Kbely jsou již dvě zařízení označovaná odborně jako ambulift. Jedno z nich převzala armáda v roce 2018, jak uvádí stránky dodavatele tohoto zařízení. I přesto stát hledá ještě firmu, která by prezidenta kvůli jeho omezené pohyblivosti naložila jiným ambuliftem. „Zařízení umožňuje komfortní přepravu, vyzdvižení a následné přesunutí osob se zdravotním hendikepem, a to i s doprovodem, případně zraněných osob včetně ošetřujícího personálu do dopravního letounu. Zařízení samozřejmě usnadňuje i vystoupení uvedených osob,“ popisuje společnost Glomex Military Supplies zařízení, které dodala.

Pro potřeby Miloše Zemana ale tato dvě zařízení zjevně nestačí. „Nově poptávané zařízení má být využitelné i v podmínkách „extrémních“ letních a zimních měsíců. Zároveň je požadována technika kvalitativně lepší, než kterou disponuje letecká základna,“ uvedla Magda Dvořáková z tiskového oddělení AČR.

Ministerstvo obrany soutěží firmu, která má dodat ambulift na letiště Kbely včetně obsluhy vždy v době, kdy prezident odletí nebo přiletí. Sloužit bude pro letadla Airbus A319 v majetku státu. V zadávací dokumentaci ministerstvo uvádí, že vítěz má zajistit důstojný nástup a výstup. Stát předpokládá do roku 2023 10–20 letů s prezidentem, odhadovaná cena je 2,4 milionu korun. Jednu soutěž už ministerstvo zrušilo, protože se nikdo nepřihlásil.

V Česku ambulift používá také Letiště Praha. Zařízení ale nesmí na veřejnou komunikaci.

Tagy ambulift Armáda ČR Kbely Ministerstvo obrany prezident
140 komentářů