Dvě autobusové linky z Prahy do Jizerských hor a Krkonoš končí, integrace nevyšla

Autobus Enjoy Europe v Karpaczi. Foto: Enjoy EuropeAutobus Enjoy Europe v Karpaczi. Foto: Enjoy Europe

Dopravce neuspěl s žádostí o redukci jízdního řádu kvůli slabší poptávce.

Autobusový dopravce Enjoy Europe končí s provozem dvou dálkových linek z Prahy na sever. Včera naposledy vyjela mezinárodní linka Praha – Karpacz do polského města v Krkonoších, zítra končí linka Praha – Jablonec nad Nisou – Bedřichov. Obě byly nově součástí integrované dopravy v Libereckém kraji v systému IDOL. Kraj je dával za příklad, že i komerční dopravci se mohou dohodnout na integraci dálkových linek.

Majitel firmy Jan Veselý vysvětluje konec linky především ekonomickými důvody a poklesem počtu cestujících. Dopravce proto přišel za Libereckým krajem a koordinátorem dopravy s žádostí o možnou redukci spojů. Zejména u spojení do Bedřichova je totiž poptávka na jaře výrazně nižší než během zimní lyžařské sezóny. „Chtěli jsme zefektivnit provoz, dva autobusy byly nyní zbytečné,“ řekl Veselý.

S žádostí o změnu licence od začátku května ale na krajském úřadě neuspěl. „Dopravce požádal Dopravní úřad o změnu jízdního řádu za účelem snížení počtu spojů k mimořádnému termínu 1. 5. 2022. Podle zákona lze změny jízdních řádů veřejné vnitrostátní linkové dopravy provádět pouze v termínech zveřejněných Ministerstvem dopravy způsobem umožňujícím dálkový přístup. Nejbližší termín změny, ke kterému bylo možno změnu jízdního řádu provést, je tak 12. 6. 2022,“ uvedl mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. Proto nakonec Enjoy Europe požádal o odejmutí licence. Podle Trdly nebyl s ohledem na zákon jiný postup možný.

Veselý zatím neví, zda spojení ještě obnoví. „Linka do Karpacze fungovala dobře do Harrachova, dál už jezdil autobus prázdný,“ řekl Veselý. V případě linky do Bedřichova byl podle něj problém i fakt, že nemohl podle podmínek krajů zastavit například v Mladé Boleslavi, což by dál zvedlo vytíženost linky.

„S dopravcem Enjoy Europe, který je součástí IDOL, budeme i nadále v kontaktu a bude-li možné obnovení provozu linek, budeme vás informovat,“ uvedl IDOL na svých stránkách.

 

Tagy Enjoy Europe idol Liberecký kraj Praha - Bedřichov Praha - Karpacz
32 komentářů