Dvacet metrů nad ranžírem. V Brně otevírají novou estakádu, přinese velké změny v dopravě

Nový úsek Velkého městského okruhu v Brně Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: ŘSDNový úsek Velkého městského okruhu v Brně Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: ŘSD

Ke kompletnímu zprovoznění všech nájezdů dojde do prosince.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovozní v neděli ráno novou část Velkého městského okruhu (VMO). Jde o jednu ze tří velkých silničních staveb, které letos stát v Brně zprovozní.

Nový úsek spojuje Husovický tunel a Rokytovu ulici. Stavba 1249 metrů dlouhé estakády trvala přes tři roky. Náročný projekt si vyžádal i velký objem přeložek inženýrských sítí. Nová silnice překlenula železniční koridor i seřaďovací nádraží (ranžír) v Maloměřicích.

Provoz na hlavní trasu estakády VMO Tomkovo náměstí a VMO Rokytova bude převeden v noci ze soboty na neděli 17.–18. srpna. Uzavřena pak bude nájezdová rampa do Karlovy ulice.

Stavebně se jednalo o náročnou akci, jejíž součástí jsou velké mosty přes Tomkovo náměstí, řeku Svitavu a více než půl kilometru dlouhá estakáda přes maloměřické seřaďovací nádraží. Práce komplikoval fakt, že probíhaly za provozu v centru města. Náročné byly jak přeložky inženýrských sítí, tak koordinace dopravy. Po celou dobu jsme museli zachovat provoz aspoň jedním jízdním pruhem v každém směru. Koordinaci vyžadovaly i výluky na železničním koridoru během prací na estakádě, která ho překlenuje,“ řekl ředitel Závodu Brno ŘSD David Fiala.

Na stavbě se střídalo v průměru přes 200 lidí. Samotnou estakádu tvoří 39 pilířů vysokých 20 m, které kotví piloty v třicetimetrové hloubce pod zemí.

Úleva pro velkou část města

Obě stavby Tomkovo náměstí i Rokytova jsou součástí velkého městského okruhu. Brno se na stavbě podílelo částkou 500 milionů korun bez DPH. Celá stavba vyšla na 2,356 miliardy korun, zakázku získalo sdružení FIRESTA – Fišer, OHLA ŽS a Metrostav DIZ.

„Významně se nyní uleví dosud velmi přetíženým ulicím v městských částech Brno-sever, Židenice a Maloměřice, kudy proudila tranzitní doprava. Zlepší se tedy i situace pro pěší a cyklisty a obecně pro místní obyvatele. Pro naše město je tato stavba rovněž důležitá napojením na nově vznikající městskou čtvrť Nová Zbrojovka. Ačkoli je území Nové Zbrojovky a Nové Dukelské v bezprostřední blízkosti centra města, považujeme ho za rozvojovou lokalitu, proto je důležité spojovat budování infrastruktury s blížícími se velkými projekty,“ podotkla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

K celkovému zprovoznění stavby má dojít v prosinci. „Do té doby budeme ještě dokončovat zejména nájezdové a sjezdové rampy. V příštím roce pak půjde o drobné dokončovací práce mimo trasu, a to dokončení chodníků, plotů a sadových úprav,“ dodal Fiala.

Obrazem: Prošli jsme největší dopravní stavbu v Brně. ŘSD estakádu na osm hodin otevře veřejnosti

Do konce roku ŘSD zprovozní další stavby velkého městského okruhu: rozšíření Bauerovy ulice a novou komunikaci v Žabovřeské.

Zprovoznění estakády přinese řadu změn v organizaci provozu po okolních komunikacích a také MHD.

Přehled změn po otevření estakády

Od 18. srpna do 31. října 2024 bude uzavřena ulice Provazníkova v úseku od křižovatky s Dukelskou třídou po prostor nad Husovickým tunelem. Uzavírka se bude týkat veškeré dopravy mimo městskou hromadnou. Pro tu bude úsek průjezdný.

Nebude možné ani sjet z estakády na Karlovu a dále na Svatoplukovu. Průjezdná nebude ani Karlova od Maloměřic ve směru na Starou osadu a bude nutné odbočit vpravo na estakádu. Objízdná trasa vede přes Valchařskou a Maloměřický most. Ten je ale opět neprůjezdný pro vozidla nad 7,5 t, která musí projet z Karlovy na estakádu, na Dukelské se otočit a vrátit se zpět až na Rokytovu.

Do 8. září bude uzavřena také část ulice Svatoplukovy v úseku za železničním viaduktem po křižovatku s ulicí Markéty Kuncové ve směru na Starou osadu.

Změny v MHD

linka 44: pojede po pravidelné trase ulicemi Svatoplukovou a Provazníkovou.

linka 84: pojede mezi zastávkami Tomkovo náměstí – Stará osada po estakádě a obslouží zastávky Údolíček a Svatoplukova.

linka 57: ve směru Vinohrady pojede od Tomkova náměstí po nové estakádě do zastávky Akátky. Vynechá tak zastávky Židenice kasárna a Údolíček. Ve směru na Lesnou pojede po současné trase. Zastávku Tomkovo náměstí obslouží pod novým mostem.

linka 75: ve směru do Obřan pojede mezi zastávkami Židenice, kasárna – Maloměřický most přímo přes zastávku Karlova. Ve směru do Slatiny pojede mezi zastávkami Tomkovo náměstí – Stará osada po nové estakádě a přes zastávky Údolíček a Svatoplukova.

linka 72: od 2. září pojede obousměrně ulicí Valchařskou. Zastávku Tomkovo náměstí obslouží vždy pod novým mostem.

Změny v MHD s otevření VMO Tomkovo náměstí  RokytovaZměny v dopravě s otevření VMO Tomkovo náměstí  Rokytova. Foto: Brno.czVMO Tomkovo náměstí. Foto: ŘSDTrasa VMO Rokytova. Foto: ŘSDNový úsek Velkého městského okruhu v Brně Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: ŘSDStavba Velkého městského okruhu Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: ŘSDStavba Velkého městského okruhu Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: ŘSDStavba Velkého městského okruhu Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: ŘSDStavba Velkého městského okruhu Tomkovo náměstí - Rokytova. Foto: ŘSD
Tagy brno Firesta-Fišer Metrostav DIZ OHLA ŽS Ředitelství silnic a dálnic Rokytova ŘSD Tomkovo náměstí Velký městský okruh Brno VMO Brno
Žádné komentáře