Obrazem: Prošli jsme největší dopravní stavbu v Brně. ŘSD estakádu na osm hodin otevře veřejnosti

Rampa do Rokytovy ulice. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czRampa do Rokytovy ulice. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Aktuální plán počítá s otevřením nové silnice na podzim příštího roku.

V poslední třetině je aktuálně největší dopravní stavba v Brně. Nová estakáda, která bude součástí Velkého městského okruhu, propojí příští rok na podzim Rokytovu ulici, Tomkovo náměstí a Husovický tunel.

Deník Zdopravy.cz měl možnost si dnes stavbu projít dva dny před plánovaným dnem otevřených dveří na estakádě. Dostali jsme se i do míst, která nebudou v sobotu otevřena. Veřejnost si bude moci v sobotu prohlédnout nejen samotnou dopravní stavbu, ale zažít i neobvyklý výhled na celé Brno, který už nebude možný. Před dokončením estakády přibudou protihlukové stěny, které výhledu budou částečně bránit, navíc stavba nebude za provozu pro chodce.

Stavba za 2,356 miliard korun začala v červnu 2021, podle smlouvy má být hotová v červnu 2024. Již dnes je ale jisté, že se otevře později, došlo ke zdržení zejména kvůli změnám v projektu. Zakázku staví sdružení FIRESTA – Fišer, OHLA ŽS a Metrostav DIZ.

Napojení na tunel Vinohrady

Celá akce probíhá za provozu, což přináší řadu omezení dopravy. Na nový úsek by měl v budoucnu navázat tunel Vinohrady, který se má začít stavět v roce 2028.

Řadu prací na první pohled projíždějící řidiči neuvidí. Projekt má celkem 234 stavebních objektů, z velké části jde o přeložky sítí, které zde významně stavbu komplikovaly. Většina trasy vede po mostě včetně vysoké estakády přes maloměřické seřaďovací nádraží. Velká část je již hotová, probíhá budování sjezdových a nájezdových ramp a práce na horní stavbě mostu. Na stavbě je denně kolem 250 lidí.

Stavba je detailně popsána v informačních letácích ke stavbě, která je oficiálně vedena jako dva projekty VMO Tomkovo náměstí a VMO Rokytova.

Prohlídku stavby začínáme u portálu Husovického tunelu, na kterou se nová stavba příští rok napojí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPohled ve směru od Husovických tunelů k estakádě k budoucím tunelům Vinohrady. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czOblast Tomkova náměstí prochází kompletní proměnou. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czStaveniště mezi estakádou přes Tomkovo náměstí a Husovickými tunely. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czBudování estakády přes Tomkovo náměstí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPráce přímo na Tomkově náměstí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czSoučástí prací je i rekonstrukce tramvajové trati do Obřan v úseku přes Tomkovo náměstí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPráce na Tomkově náměstí a exitu na budoucí Novou Dukelskou. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPráce probíhají za provozu, několikrát se již změnilo vedení dopravy.  V pozadí nová estakáda přes železnici. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJedna z částí estakády je již téměř dokončena až k mostu přes Svitavu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czŘidiči projíždějící celým úsekem mohou sledovat, jak estakáda roste. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czKromě samotné estakády přes maloměřické seřaďovací nádraží a armádní pozemky jsou z velké části hotové i nájezdové a sjezdové rampy. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czRampa do Rokytovy ulice. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czBudování estakády mezi Rokytovou a Tomkovým náměstím. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czEstakáda přes maloměřické seřaďovací nádraží. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czHorní stavba mostu, na které proběhne den otevřených dveří. Pohled směrem na Vinohrady. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNová estakáda překonává maloměřické seřaďovací nádraží i železniční trať z Prahy do Brna. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPohled z konce estakády směrem k Tomkovu náměstí. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czKonec estakády. Současnou silnici překonává horkovod a teplovod, pro který je připravena nová štola pod silnicí. Foto: Jan Sůra/ Zdopravy.czPohled ze začátku estakády směrem na Vinohrady. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNájezdová rampa z Rokytovy ulice. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czEstakáda jako vyhlídkové místo na Brno. Pohled ve směru k Husovickým tunelům. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNájezdová rampa od Rokytovy ulice. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czBudování nájezdové rampy u Rokytovy ulice. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVMO Tomkovo náměstí - Rokytova. Pramen: ŘSDTrasa VMO Rokytova. Foto: ŘSDVizualizace budoucí podoby části VMO Tomkovo náměstí, Rokytova. Foto: ŘSDVizualizace budoucí podoby části VMO Tomkovo náměstí, Rokytova. Foto: ŘSDVizualizace budoucí podoby části VMO Tomkovo náměstí, Rokytova. Foto: ŘSDVizualizace budoucí podoby části VMO Tomkovo náměstí, Rokytova. Foto: ŘSDVizualizace budoucí podoby části VMO Tomkovo náměstí, Rokytova. Foto: ŘSDVizualizace budoucí podoby části VMO Tomkovo náměstí, Rokytova. Foto: ŘSD

 

Den otevřených dveří začíná v sobotu 9. září v 10 hodin. Zpřístupněný bude úsek estakády Trasa o délce přibližně 500 metrů, začíná na Rokytově a zpřístupněn bude hotový úsek až k Provazníkově těsně před řekou Svitavou. Konec je v 18 hodin.

Akce se koná ve spolupráci s městem, které doporučuje využít pro přístup MHD. Využívané parkoviště u obchodního domu Lerk bude uzavřeno a jiné není zajištěno. Nejbližší zastávka jsou Akátky, kterou obsluhuje autobus 57 ze směru Lesná, nádraží a trolejbus 27 ze směru Stará osada. Odtud je to k mostu pouhých 100 metrů pěšky. Ze Staré osady, kam zajíždí velké množství linek, lze na místo také dojít pěšky, je to cca jeden kilometr. Z Pálavského náměstí se lesoparkem dostanete rovněž k začátku trasy.

Tagy brno Firesta-Fišer I/42 VMO Metrostav DIZ OHLA ŽS Ředitelství silnic a dálnic Rokytova ŘSD Tomkovo náměstí
65 komentářů