Dvacet let od konce provozu Sergejů, oslava bude začátkem října v Lužné

Lokomotiva 781.592 Sergej společnosti KDS v Žatci. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLokomotiva 781.592 Sergej společnosti KDS v Žatci. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Muzeum Českých drah tak chce mimo jiné navázat na loňský úspěšný sjezd motorových vozů.

Muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka už má termín oslav letošního dvacátého výročí stažení lokomotiv Sergej (T679.1, nověji 781) z běžného provozu. Výročí připadá na září, setkání těchto sovětských strojů plánuje muzeum na první polovinu října, konkrétně na víkend 8. a 9. října. V měsíčníku Českých drah Železničář to uvedl ředitel muzea Marek Plochý.

Muzeum Českých drah tak chce mimo jiné navázat na loňský úspěšný sjezd motorových vozů, který přilákal přes 4000 návštěvníků. Podle dřívějšího Plochého vyjádření by se v muzeu mělo sjet šest Sergejů, dva českodrážní, dva ze soukromých sbírek a dva ze Slovenska. Hovořilo se i o pozvání Ragulinu (T679.2) z Německa a Pomeranče (T678) ze Slovenska, to však zatím muzeum neupřesnilo.

Pomeranč byla velká dieselová lokomotiva z ČKD, které se vyrobilo pouze 17 kusů. Ve druhé polovině 60. let musela přenechat místo právě Sergejům, kterých o deset let později jezdilo ve službách ČSD šest stovek. Naopak další sovětský stroj Ragulin (T679.2) se pro československé tratě ukázal jako nevhodný, zůstalo jen u dvou dodaných lokomotiv. Při podzimním setkání by měly sovětským strojům sekundovat i Čmelák a Kyklop.

Lokomotivy Sergej se těší stálému zájmu železničních příznivců. Naposledy je potěšila společnost Kladenská dopravní a strojní Radka a Romany Šauerových, která nechala kompletně zrenovovat lokomotivu 781.592. Pro křest si stroj dojel v dubnu právě do Lužné. Tehdejší ČSD jej zařadily do provozu v roce 1979, dojezdil v chebském depu v roce 2001.

Tagy ČD Muzeum setkání Sergejů
32 komentářů