Dva Ruslany v jeden den. Stát si pronajal na přepravu materiálu z Číny i ruského dopravce, každý letí jinudy

Antonov An-124 Ruslan v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comAntonov An-124 Ruslan v Praze. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

(aktualizace 1.4. 6:00) Dvě nákladní letadla Antonov An-124 naplněné zdravotnickým materiálem měla v úterý přistát v Pardubicích. Ministerstvo vnitra poprvé

(aktualizace 1.4. 6:00) Dvě nákladní letadla Antonov An-124 naplněné zdravotnickým materiálem měla v úterý přistát v Pardubicích. Ministerstvo vnitra poprvé využilo na přepravu z Číny i ruského nákladního dopravce Volga Dnepr Airlines. K setkání dvou letadel v Pardubicích ale nakonec nedošlo: ruský stroj zatím stojí s nákladem v Kazani.

Na Twitteru to oznámil ministr vnitra Jan Hamáček. Ruslan naposledy přilétl do Pardubic minulý týden, od té doby se převáží zdravotnický materiál do Česka jinými stroji, nejčastěji na palubě letadel China Eastern. V Praze se dnes objevil také letoun China Cargo.

„Posilujeme letecký most. Abychom co nejrychleji dostali do ČR veškerý materiál ze Šen-čenu, připojí se k ukrajinskému An-124 i ruský kolega, zatím na jeden let. Zítra budou v Pardubicích dva ruslany,“ uvedl Hamáček na Twitteru.

Ruská společnost Volga Dnepr Airlines má ve flotile celkem dvanáct Ruslanů. Do Pardubic letí stroj registrace RA-82078.  Naposledy se Ruslan objevil v Pardubicích ve středu časně ráno. Z Číny pokaždé dovezl 106 tun materiálu.

Oba stroje už jsou na cestě. Zajímavostí je i to, že každý letí jinou trasou: ruský stroj po doplnění paliva v Ulan Ude odstartoval před druhou hodinou odpolední a mířil do Pardubic.  Nakonec ale přistál v Kazani a dál zatím nepokračuje.  Ukrajinský letěl opět přes Karáčí, odkud před 11. hodinou středoevropského času vzlétl do Pardubic. V Pardubicích přistál kolem 18. hodiny.

Tagy Antonov Airlines Antonov An-124 Ruslan letecký most Česko - Čína Top Volga Dnepr Airlines
93 komentářů