dkv-spojujeme

Dráhy vybírají operátory pro internet ve vlacích, soutěž naznačí datové limity

Cestující ve vlaku Českých drah. Pramen: České dráhyCestující ve vlaku Českých drah. Pramen: České dráhy

Ve více než 800 vlacích Českých drah už je neomezená wifi pro cestující samozřejmostí, další mají postupně přibývat. Kdo a

Ve více než 800 vlacích Českých drah už je neomezená wifi pro cestující samozřejmostí, další mají postupně přibývat. Kdo a za jakých podmínek ale bude internetové připojení do budoucna poskytovat, nyní dráhy začaly řešit. Bude i nadále čerpání dat cestujícími neomezené? Napovědět má právě vypsaná soutěž.

Dnes je poskytovatelem mobilních datových služeb pro ČD jejich dceřiná společnost ČD Telematika. Jenže té operátoři už nadále nechtějí umožnit sdílení a čerpání neomezeného množství dat. I tak ČD zatím datové limity pro cestující nezavedly, podle mluvčího Radka Joklíka čekají, jak se vyvine soutěž.

Dráhy tendr rozdělily na tři části, poptávají data v sítích O2, T-Mobilu a Vodafonu. Ve většině vozů přitom chtějí mít dvě SIM karty, jednu primární od nejlevnějšího operátora a záložní od druhého nejlevnějšího. Prvních karet má být 1509 a druhých 969. S jednou SIM kartou se počítá ve vozech regionální dopravy. Dráhy tedy chtějí uzavřít smlouvy se dvěma dodavateli, předpokládají proto, že jednu část tendru zruší (tu s nejvyšší cenou). Roční spotřebu zkalkulovaly na 5 947 200 GB.

„Předpokládáme, že se veřejné zakázky zúčastní buď samotní operátoři (Vodafone, O2 a T-Mobile), nebo takzvaní virtuální operátoři. Jedná se o otevřenou veřejnou zakázku, nebudeme tedy předjímat výsledek,“ sdělil mluvčí drah Radek Joklík. Tendr by měl být podle něj uzavřen do konce roku.

Dráhy s výjimkou zaručující neomezená data dosud platili za wifi 15 milionů ročně. Kolik budou platit nově, se zatím neví, odhady při dnešním objemu dat se pohybovaly na dvoj- až čtyřnásobku. Dráhy přitom vyjadřovaly obavu, že podobné navýšení nákladů nebudou objednatelé ochotni přijmout. O zavedení datových limitů není nicméně podle Joklíka zatím rozhodnuto.

Tagy České dráhy data wifi
37 komentářů