DPP vyčerpá se SOR celou rámcovou smlouvu na autobusy, objednal jich dalších 200

Bus v pražské MHD. Autor: DPP - Petr HejnaBus v pražské MHD. Autor: DPP - Petr Hejna

Dopravní podnik hl. města Prahy využije na maximum dvě rámcové smlouvy se společností SOR Libchavy na nové autobusy. S tuzemským

Dopravní podnik hl. města Prahy využije na maximum dvě rámcové smlouvy se společností SOR Libchavy na nové autobusy. S tuzemským výrobcem podepsal tento týden takzvané prováděcí smlouvy v hodnotě 1,109 miliardy korun na dodání celkem 200 autobusů SOR NB 12 a NB 18. Poslední má DPP převzít v březnu roku 2021.

Vyplývá to ze zveřejněných materiálů v registru. V obou smlouvách tak vyčerpá DPP maximální počet autobusů, na který byl uzavřen rámcový kontrakt.

Podle smlouvy půjde o celkem 50 nízkopodlažních kloubových autobusů SOR NB 18, kterých z posledního velkého kontraktu DPP objednal dosud 100. Nová smlouva řeší dodávky poslední série 50 kusů, autobusy mají být dodané postupně během příštího roku. Cena zůstává stejná, 7,169 milionů korun za kus. Ve smlouvě je i dodání celkem 10 diagnostických sad, celková hodnota této zakázky je 360,2 milionů korun. DPP tak vyčerpá celý rámec smlouvy na 150 vozidel.

Za 748,5 milionu korun objednal DPP také dalších 150 kusů dvanáctimetrových nízkopodlažních autobusů SOR NB 12. Objednávka z loňského roku ještě běží, aktuálně z první série 150 kusů zbývá dodat 37 autobusů. Na příští rok má podle smlouvy SOR naplánováno během roku dodat 120 kusů, posledních 30 pak musí dodat do 24. března 2021. Tím rámcové smlouvy se SOR Libchavy skončí a DPP bude muset na nové autobusy výrobce opět soutěžit.

Jeden z tendrů na autobusy pro DPP řešil dlouho antimonopolní úřad, na který se obrátila společnost Iveco Czech Republic. Ta byla u zakázky na 300 dvanáctimetrových autobusů vyřazena, i když nabídla nižší cenu. ÚOHS nakonec námitky zamítl.  V případě zakázky na 150 kloubových autobusů měl SOR velké štěstí: Solaris nabídl v soutěži cenu jen o 220 korun na autobus vyšší než SOR.

Především díky velké zakázce pro Prahu letos SOR vede výrazně v počtu registrací nových autobusů v Česku. Za prvních sedm měsíců dopravci přihlásili na úřadech celkem 249 autobusů této značky, druhého Iveca 200.

Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy dpp SOR Libchavy SOR NB 12 SOR NB 18 Top
76 komentářů