DPP prodal do Sofie patnáct tramvají T6A5, po bulharské metropoli jich bude jezdit již 55

Tramvaj T6A5 v Sofii. Foto: Michal ChrástTramvaj T6A5 v Sofii. Foto: Michal Chrást

První tramvaje do bulharské metropole už odjely.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) prodal do Sofie celkem 15 tramvají T6A5. Kupujícím je městský dopravce Stoličen Elektrontransport. Za každou tramvaj zaplatí bulharská strana 379 tisíc korun, dalších 150 tisíc korun pak bude stát doprava každé z nich. První tramvaje již do Sofie odjely.

Kontrakt zveřejnil DPP v registru smluv. Jde o očekávanou událost, už v říjnu dopravní podnik potvrdil pokročilá jednání se sofijským dopravním podnikem. Do Sofie míří tramvaje vyrobené v letech 1995 až 1996, každá s minimálně milionem najetých kilometrů.

Dopravu do Bulharska zajišťuje společnost ABP – Plzeň, která podle smlouvy vyhrála poptávkové řízení. Podle smluv s dopravní společností a bulharskou stranou si DPP na zajištění dopravy „přirazil“ 25 tisíc korun na každé tramvaji. Podle facebookové stránky Pražské tramvaje už odvoz prvních tramvají nastal. „Prvních 5 vyřazených tramvají T6A5 odjelo z Ústředních dílen DPP v Hostivaři do Sofie včera, momentálně se transport nachází v Maďarsku. Dalších 5 tramvají T6A5 plánujeme do Sofie odeslat ve středu 18. 11. a poslední várku dalších 5 vozidel pak 26. 11. 2020,“ doplnil vedoucí oddělení komunikace DPP Daniel Šabík.

Tramvají T6A5 se DPP několik let zbavuje. Zatím posledním kupujícím tohoto typu byl Dopravní podnik města Brna. V Sofii jezdí už 40 takových tramvají. DPP jich v roce 2016 prodal do Sofie dvacet.

Díky poslední transakci se Sofie stala městem, kde jezdí všechny základní řady tramvají T6. Kromě T6A5 zde již delší dobu jezdí tramvaje T6B5 a T6A2 pro úzkorozchodné tratě. Tramvaje T6A5 mají v Sofii kompletně nahradit provoz na lince 22.

Tramvaje vyrobené v polovině devadesátých let už DPP nepotřebuje díky velkému nákupu nových tramvají. Čtyřnápravové tramvaje se vyráběly v letech 1991 až 1998 v ČKD Tatra. Celkem se jich vyrobilo 296, dodnes jezdí v Praze, Brně, Ostravě, Košicích a Bratislavě, část se pak prodala do Kyjeva, Charkova a Sofie.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Sofie T6A5
72 komentářů