Dozvuky nehody RegioJetu. České dráhy chystají mimořádnou kontrolu stejného typu vozů

První vůz řady Bcmz po modernizaci na zkušebním okruhu. Foto: Výzkumný Ústav ŽelezničníPrvní vůz řady Bcmz po modernizaci na zkušebním okruhu. Foto: Výzkumný Ústav Železniční

Stejný typ vozů u Českých drah prošel nedávno modernizací.

České dráhy z preventivních důvodů provedou mimořádnou prohlídku celkem devíti lehátkových vozů řady Bcmz. Jde o reakci na tragickou nehodu vlaku společnosti RegioJet. Ve voze stejné řady zahynuly dvě Ukrajinky a dvě Slovenky.

Bezpečnost provozu je naše priorita, proto situaci bereme velmi vážně. Aktuální stav vozů ještě preventivně prověříme mimořádnou prohlídkou, budeme věnovat velkou pozornost zjištěním vyšetřovatelů a samozřejmě se případně budeme řídit rozhodnutím příslušných evropských i národních úřadů drážního dohledu ve vztahu k tomuto typu vozu,“ řekl deníku Zdopravy.cz člen představenstva Českých drah Jiří Ješeta.

I když jde o vozy stejného výrobce (Jenbacher Werke), jsou ve značně rozdílném stavu. U Českých drah prošly v posledních pěti letech modernizací, v některých případech revitalizací. „Naše vozy pravidelně prochází řádnou údržbou, prošly i vyšší obnovou. U našich vozů byla koroze odstraněna a problémová místa byla opravena během opravy vyšších stupňů u certifikovaných opravců. Tyto lehátkové vozy ČD jsou technicky v pořádku a mají veškerá povolení pro bezpečný provoz. Aktuálně není důvod k jejich okamžitému odstavení,“ dodal Ješeta.

České dráhy modernizují lehátkové vozy, první je už na okruhu

RegioJet včera oznámil, že všechny vozy této řady stahuje z provozu. Na první pohled jsou ve výrazně horším stavu než u Českých drah.

RegioJet po nehodě v Pardubicích vyřazuje část lehátkových vozů

Tagy Bcmz České dráhy srážka vlaků Pardubice srážka vlaků v Pardubicích
93 komentářů