Doprava v zasažené části Moravy zůstává ochromená, oproti pátku je situace lepší

II. koridor a následky tornáda z 24. 6. 2021. Pramen: Správa železnicII. koridor a následky tornáda z 24. 6. 2021. Pramen: Správa železnic

Na železnici v zóně tornáda by v neděli večer mohly začít jezdit dieselové lokomotivy po jedné koleji.

Veřejná doprava v části jižní Moravy, kterou ve čtvrtek zasáhlo krupobití a tornádo, zůstává i dnes ochromená. Linek, které nejezdí nebo mění trasy, je však výrazně méně než v pátek. Hlavní výpadek se týká vlakového spojení mezi Břeclaví a Hodonínem. Místo vlaků jezdí autobusy náhradní dopravy, ale nezajíždějí do zasažených obcí, kde pokračuje policejní uzávěra. Na železnici v zóně tornáda by v neděli večer mohly začít jezdit dieselové lokomotivy po jedné koleji. Obnova plného elektrického provozu je otázkou týdnů, informovala Správa železnic.

Náhradní autobusová doprava je zajištěna v omezené míře, stojí na webu Českých drah. Železniční trať Břeclav-Hodonín, po které jezdí také vlaky z Brna do Starého Města u Uherského Hradiště, vede poměrně přesně v trase čtvrtečního tornáda. Správa železnic přes noc dokončila většinu odklízecích prací na obou traťových kolejích na nejponičenějším úseku mezi Moravskou Novou Vsí a Lužicemi. Nyní zahájí opravy, přičemž úplný rozsah poškození se teprve ukáže.

Stanice v Hruškách, Moravské Nové Vsi a Lužicích jsou také vyčištěné od velkých překážek. V Lužicích museli odstranit betonové střechy a objekt zajistit plachtami. „Obnovit provoz nelze bez dostatečného zabezpečení. Zahájení prací na opravě staničních zabezpečovacích zařízení se předpokládá v neděli. Do jednotlivých stanic se navezly dieselové agregáty. Souběžně s opravnými pracemi se zahajuje příprava na obnově elektrického provozu,“ informoval tiskový odbor Správy železnic.

Kvůli policejní uzávěře Moravské Nové Vsi a okolních obcí je dočasně mimo provoz také linka 573, která jezdí z Břeclavi do Prušánek. Regionální autobusová linka 572 z Břeclavi do Hodonína končí v Týnci, dál nejede.

ČTK

Tagy Jihomoravský kraj Správa železnic tornádo veřejná doprava
17 komentářů