Dolní Lipku čekají velké oslavy. Výročí tratí připomenou čtyři parní lokomotivy

Parní lokomotiva 464.102 Ušatá při první jízdě pro veřejnost (duben 2024). Pramen: NTMParní lokomotiva 464.102 Ušatá při první jízdě pro veřejnost (duben 2024). Pramen: NTM

Do Dolní Lipky dorazí Ušatá či Ventilovka.

Největší akce železniční nostalgie letošního roku v Pardubickém kraji proběhne v sobotu v Dolní Lipce. V jeden den se na Králicku objeví čtyři parní lokomotivy. Půjde současně i o připomínku výročí 125 let od zahájení provozu trati Dolní Lipka – Štíty a 150 let trati Dolní Lipka – Letohrad.

Během dne se v Dolní Lipce představí lokomotivy 464.202 Rosnička, 431.032 Ventilovka, 464.102 Ušatá a 555.0153 Němka. Doplní je motorové vozy M131.1 Hurvínek a M120.4 Věžák, dorazí i dieselové lokomotivy 781 Sergej a 770 Čmelák.

Pro návštěvníky jsou připraveny čtyři trasy nostalgických vlaků. Na trať z České Třebové přes Letohrad do Dolní Lipky vyrazí parní lokomotiva Rosnička. Spojení se sousedním Olomouckým krajem, konkrétně mezi Šumperkem, Dolní Lipkou a Štíty, budou zajišťovat Hurvínek a Věžák. Ze Zábřehu na Moravě vyjede vlak v čele s parní lokomotivou Němka, který se v Rudě nad Moravou spojí s Hurvínkem a Věžákem a společně dojedou do Dolní Lipky.

Ve spolupráci s Pardubickým spolkem historie železniční dopravy přijede do Lipky již v pátek 6. září Hurvínek, který cestující do krajského města dopraví zpět v sobotu večer po skončení akce. Zájemce z Pardubic, Hradce Králové či Žamberka přiveze do Dolní Lipky parní lokomotiva Ušatá, kterou pro akci zapůjčí Národní technické muzeum. V průběhu dne pak sveze cestující na krátké trati z Dolní Lipky do Hanušovic a zpět. Ventilovkou se pak budou moci cestující povozit mezi Dolní Lipkou a Štíty.

Kromě Dolní Lipky bude od 13:30 připravena vojenská ukázka Československé obce legionářské na nádraží ve Štítech a další doprovodný program při obratech vlaků.

Kompletní jízdní řády včetně ceníků a dalšího programu najdete na vlaky.pardubickykraj.cz.

Pořádáte dopravní akci nebo vás zajímá, kde se jaká plánuje? Využívejte náš Kalendář akcí.

Tagy Dolní Lipka trať 025 Dolní Lipka - Hanušovice
2 komentáře