Dolet přes 10 tisíc kilometrů, technologie ze stíhaček. Dassault představil nový Falcon 6X

Nový Falcon 6X. Foto: DassaultNový Falcon 6X. Foto: Dassault

Výrobce láká zákazníky na kombinaci dlouhého doletu a prostornější kabiny.

Francouzský výrobce letadlové techniky Dassault Aviation představil ve svém hlavním závodě v Bordeaux-Merignac nejnovější model v segmentu takzvaných business jetů (bizjet).

Letadlo Falcon 6X nabídne cestujícím zatím nejširší kabinu ve své třídě a současně nadstandardní dolet přes 10 tisíc kilometrů (10 186 km).

Kvůli současné situaci musel výrobce letadlo předvést pouze on-line bez přítomnosti hostů. „Jde o letoun, který posouvá standard létání o krok dál. Bude mít nejvyšší a nejširší kabinu v této kategorii, což cestujícím poskytne během letu větší komfort,“ uvedl šéf Dassault Eric Trappier. Kabina je vysoká 1,98 metru, široká 2,58 metru.

Letadlo s katalogovou cenou 45 milionů dolarů pojme až 16 cestujících. Výrobce při jeho konstrukci využil i řadu technologií ze stíhaček, například digitální řídící systém zvyšující bezpečnost letu nebo systém pro lepší navádění a rozpoznání terénu během letu v noci či za horší viditelnosti.

Představení letadla předcházel dlouhý proces pozemního testování, firma začne na počátku roku se zkušebními lety nutnými pro typové schválení. Letadlo je vybaveno novými motory PW812D od Pratt & Whitney Canada. Jde o druhé letadlo, které Dassault vyrábí jen se dvěma motory, dlouhodobě jsou u něj standardem třímotorové stroje.

Výrobce řadu detailů o letadle zatím tají. Chlubí se ale například možností přistávat s letadlem pomaleji než u jiných strojů. Minimální rychlost je 202 kilometrů za hodinu, díky čemuž je možné s letadlem přistávat například na londýnském letišti City či švýcarském Luganu.

Nový Falcon 6X. Foto: DassaultNový Falcon 6X. Foto: DassaultNový Falcon 6X. Foto: DassaultNový Falcon 6X. Foto: DassaultNový Falcon 6X. Foto: DassaultNový Falcon 6X. Foto: DassaultNový Falcon 6X. Foto: DassaultNový Falcon 6X. Foto: DassaultNový Falcon 6X. Foto: DassaultNový Falcon 6X. Foto: DassaultNový Falcon 6X. Foto: DassaultNový Falcon 6X. Foto: Dassault

Tagy bizjety Dassault Aviation Falcon 6X
8 komentářů