Labouristé chtějí v Británii zakázat soukromé tryskáče kvůli klimatickým změnám

Gulfstream G280. Foto: GulfstreamGulfstream G280. Foto: Gulfstream

Stínový ministr dopravy ve Velké Británii Andy McDonald za levicové labouristy je přesvědčen, že by měla Velká Británie zakázat zcela

Stínový ministr dopravy ve Velké Británii Andy McDonald za levicové labouristy je přesvědčen, že by měla Velká Británie zakázat zcela provoz soukromých tryskáčů, takzvaných bizjetů. Strana podle něj prověřuje možnosti, jakým způsobem je zakázat od roku 2025 v případě, že vyhraje příští mimořádné parlamentní volby.

McDonald návrh vysvětluje tím, že cestující v bizjetech produkují desetkrát více emisí než pasažéři v běžném linkovém letadle.  Podle něj by měla vláda řešit incentivní programy pro zavedení letadel na elektřinu.

Poslanec a stínový ministr přišel s návrhem po zveřejnění studie, podle které je produkce emisí soukromých tryskáčů ve Velké Británii stejná, jako ze 450 tisíc osobních aut. „Multimilionáři a miliardáři, kteří takto cestují, dělají obrovské škody celému klimatu a my musíme čelit následkům. Stanovení data vyřazení takových letadel na fosilní paliva je určitě rozumný  návrh,“ řekl McDonald.

Podle studie labouristického think tanku The Common Wealth bizjety jen v roce 2018 s 128 tisíci lety obstaraly 6 % provozu na britských letištích.

Proti se podle očekávání postavili zejména provozovatelé těchto letadel i jejich vlastníci. Podle Evropské asociace business aviation by zákaz přinesl velmi malý vliv na klimatické změny.

Tagy bizjety business aviation zákaz provozu bizjetů
91 komentářů