Dokument: Jak plné jsou vlaky na Kozí dráze? Ústecký kraj ukázal data ze sčítání

První den po obnovení provozu na Kozí dráze. Foto: Ústecký krajPrvní den po obnovení provozu na Kozí dráze. Foto: Ústecký kraj

Kraj počítá s provozem na trati i další roky.

Obnovení provozu na trati z Děčína do Telnice přezdívané Kozí dráha se loni stalo jedním z hlavních témat debat o tom, zda má smysl provoz na takových tratích. Deník Zdopravy.cz se proto zajímal, jaké bylo vytížení vlaků na této trati letos.

Data jsou ze sčítání cestujících na lince T11. „Sčítací kampaň byla prováděna v období od 19. srpna do 3. září a postihla tak 3 po sobě jdoucí víkendy v období hlavních školních prázdnin. Dále bylo provedeno sčítání od 7. října do 22. října,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková. Výsledky jsou za první období jsou k dispozici zde, za druhé zde.

3 až 41 cestujících. Ústecký kraj zveřejnil první data o vytížení vlaků na Kozí dráze

Kraj počítá s provozem i v dalších letech. „Kozí dráha je zařazena mezi turistické linky, jejichž smyslem a účelem je rozšiřovat turistickou nabídku v oblasti, zde konkrétně v Podkrušnohoří, zvyšovat atraktivitu místa a nabídnout místním i návštěvníkům zajímavé využití volného času a zase jinou formu dopravy v rámci výletů. Dopravce má na provoz na Kozí dráze uzavřenou pětiletou smlouvu, s pokračováním se určitě počítá,“ dodala Fraňková.

Pětiletou smlouvu na provoz vlaků na trati získala společnost KŽC Doprava. Kraj dlouhodobě usiluje o to, aby došlo k prodloužení provozu dál do stanice Jeníkov-Oldřichov (dříve Oldřichov u Duchcova), Správa železnic ale jeho snahu vytrvale blokuje a trať odmítá dát do provozuschopného stavu. Postup Správy železnic již pokutoval Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře, správce infrastruktury ale kritiku ignoruje.

Správa železnic neuspěla s výmluvami o Kozí dráze. Opomíjí vlastní povinnosti, konstatoval úřad

Tagy Děčín - Telnice Doprava Ústeckého kraje Kozí dráha KŽC Doprava Ústecký kraj
144 komentářů