Dokažte, že jste parkoval správně. Magistrátní odbor chce přesun odpovědnosti na řidiče

Časomíra počítá dobu parkování. Foto: Praha 1Časomíra počítá dobu parkování. Foto: Praha 1

Parkování na ulici by mělo být podle některých pražských politiků o 30 procent dražší.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zavedení chystané změny pravidel. Dohoda je pouze na tom, že peníze vybrané z parkovného bude město vracet do řešení problémů s parkováním. Na panelové diskusi pořádané Pražskou hospodářskou komorou (PHK) to řekl zastupitel a předseda magistrátního výboru pro dopravu Martin Sedeke (ODS).

Magistrátem chystaná změna pravidel zahrnuje třeba celoměstské parkovací karty pro návštěvníky, možnost pro rezidenty platit méně za menší oblast povoleného parkování nebo zvláštní povolení pro zásobování či pečovatele. Ruší také přenosná parkovací oprávnění nebo parkování zdarma pro elektromobily.

Řešte parkování na sídlištích, vyzval zastupitel Hřiba. Zdražení to vyřeší samo, míní náměstek

Není v tuto chvíli shoda na tom, jaká částka by to měla být, ale je dohodnuta cesta, jak k tomu dojít. Je obecná shoda, že vše co se na parkování vybere, tak se bude dávat zpět do parkování. V tuto chvíli ale není nikdo, kdo by uměl odpovědět na otázku, kolik ta cena bude,“ řekl Sedeke.

Podle něj je diskuse o ceně nyní předčasná a nejdříve je potřeba připravit finální návrh změn. Magistrátní úředníci vytvořili první návrh změn, ke kterému mohly jednotlivé radnice letos do 30. ledna posílat připomínky. Magistrát je nyní vypořádá a připraví dokument, který projednají odborné skupiny. „Teprve potom o dokumentu bude jednat koalice,“ řekl Sedeke.

Podzemní garáže jsou poloprázdné

Účastníci diskuse se shodli na tom, že parkování je podle nich moc levné. Rezidenti zaplatí 1200 Kč za rok. Podle zastupitele a bývalého náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha sobě) by mělo parkovné být 3000 až 4000 Kč ročně, aby se část řidičů rozhodla parkovat jinde než na ulici nebo prodat druhé auto.

V centru města je podle něj obsazenost podzemních garáží pouze 50 procent. „Důvodem je, že cena na parkování na ulici je stejná jako v garáži. Parkování na ulici by mělo být o 30 procent dražší,“ řekl Scheinherr.

Vedoucí magistrátního oddělení organizace dopravy Miroslav Čadský řekl, že dalším problémem je nízká vymahatelnost přestupků. S tím souhlasil radní Prahy 1 Vojtěch Ryvola (bezpp.), který řekl, že celodenní parkovné v automatu je dražší než pokuta.

Praha 6 zdražuje návštěvnické parkování. Jezděte raději MHD, je kvalitní, vyzývá radní

Podle Čadského by pomohla například změna zákona a přenesení objektivní odpovědnosti z města na řidiče. Pokud by musel řidič dokazovat, že špatně neparkoval, městu by to vymáhání pokut usnadnilo. V zahraničí podle něho tento systém funguje. Scheinherr řekl, že potíž také je, že podle zákona kontrolní automobily Technické správy komunikací mohou kontrolovat pouze špatně parkující auta v zónách, pokud parkují špatně vedle ní, již je neřeší.

S některými výstupy z panelové diskuse souhlasí i náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti), který se jí dnes nezúčastnil. „V podstatě se s nimi shodnu na tom, že je potřeba v Praze nastavit více tržní cenu parkovacích míst v rámci celoměstské reformy parkování. A na nutnosti efektivněji vymáhat nelegální parkování, což je především záležitostí gesce bezpečnosti, která spadá pod primátora (Bohuslava Svobodu),“ uvedl Hřib.

Zóny placeného stání se v hlavním městě v moderní podobě poprvé zavedly v roce 1996 v části Prahy 1, kde se snaha o regulaci dopravy objevila už v roce 1982. Následně se rozšířily a fungují především v širším centru a ve vlastním režimu také v Praze 13, 16 a 22. Na parkovném vybere magistrát ročně kolem půl miliardy korun.

Tagy Magistrát hlavního města Prahy parkování praha
405 komentářů