Dodávky elektřiny pro českou železnici obhájil v aukci Tykač

Tykač je teprve druhým alternativním dodavatelem, který narušil dlouhodobou dominanci ČEZu u trakční elektřiny.

Správa železnic (SŽ) vysoutěžila na energetické burze PXE dodavatele silové trakční elektřiny na příští rok. Vítězem aukce se stala společnost Powertica Energie z portfolia podnikatele Pavla Tykače. Stejná firma (ještě pod názvem Sev.en Industry Supply) vyhrála aukci i loni na dodávky pro letošní rok. Narušila tak letitou dominanci společnosti ČEZ na české železnici.

Hodnota vítězného koeficientu dodavatele vzešlá z aukce (tedy obchodní přirážka, dle které se vybírá vítěz) je pro příští rok 142,9 Kč/MWh, pro letošní rok byla 168,9 Kč/MWh. Pro rok 2023 nabídl ČEZ 248,5 Kč/MWh.

Powertica Energie zajistí pro Správu železnic v příštím roce trakční elektřinu v předpokládaném objemu 1 220 GWh. Její nákup bude probíhat postupně, osmdesát procent bude zajištěno fixací prostřednictvím velkoobchodních produktů, zbylá pětina se bude nakupovat za takzvané spotové ceny na denním trhu.

Předpokládaný objem dodávek elektřiny pro SŽ na příští rok v napěťové hladině velmi vysokého napětí činí 1 219 856,843 MWh. Předpokládaná hodnota je zhruba 2,6 miliardy korun.

Tykač je teprve druhým alternativním dodavatelem, který narušil dlouhodobou dominanci ČEZu u trakční elektřiny pro českou železnici. Tím prvním byl podnikatel Jan Palaščák a jeho někdejší firma Amper Market, která zvítězila v aukci pro rok 2019.

Tagy Powertica Energie Správa železnic trakční elektřina
31 komentářů