Do vedení drah chce přes třicet lidí, mezi nimi i předseda jejich dozorčí rady či exšéf DPP

Lokomotiva 151 u Hoštejna. Dosud na trati 270, od prosince na trati 019, případně 001. Foto: České dráhyLokomotiva 151 u Hoštejna. Dosud na trati 270, od prosince na trati 019, případně 001. Foto: České dráhy

Přes třicet lidí se přihlásilo do výběrového řízení na post člena představenstva Českých drah. Vyplývá to z informací, které získal

Přes třicet lidí se přihlásilo do výběrového řízení na post člena představenstva Českých drah. Vyplývá to z informací, které získal deník Zdopravy.cz z několika zdrojů z Českých drah. Mezi kandidáty je i současný šéf dozorčí rady Českých drah Karel Pospíšil, předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr, který kdysi dělal drahám personálního ředitele, či šéf Drážního úřadu Jiří Kolář. Deníku Zdopravy.cz to potvrdili.

Server Lidovky.cz přinesl i další jména, do vedení drah chce například bývalý šéf pražského dopravního podniku Martin Gillar, náměstek ministryně pro místní rozvoj Václav Nebeský, šéf Drážního úřadu Jiří Kolář nebo dlouholetý bankéř Boris Čuchran.

Během srpna má výběrová komise zúžit počet kandidátů a na zářijovém zasedání dozorčí rady pak mají být vybráni dva noví členové pětičlenného představenstva. Ve výběrové komisi už čerstvě není šéf dozorčí rady Karel Pospíšil. Ten na svůj post v komisi rezignoval, odejde i z dozorčí rady.

Pospíšil svoji kandidaturu potvrdil. „Práce v dozorčí radě, která není na plný úvazek, mi nedovoluje se problematice drah věnovat tak do hloubky, jak bych si přál. Proto jsem se rozhodl, že se přihlásím do výběrového řízení tak, abych nabídl Českým drahám svou plnou kapacitu,“ řekl Pospíšil.

Nepočítá s tím, že bude pokračovat bez ohledu na výsledek výběrového řízení v dozorčí radě. „Nepředpokládám, že bych v ní pokračoval ani v případně, že bych ve výběrovém řízení neuspěl. V tom případě bych se věnoval naplno jiné práci. Odstoupím ale ve chvíli, kdy to nezpůsobí procesní a organizační potíže. Do té doby budu své povinnosti v dozorčí radě vykonávat s plným nasazením,“ uvedl Pospíšil.

Mezi dalšími kandidáty je podle informací deníku Zdopravy.cz několik bývalých manažerů Českých drah, kteří byli v minulých letech odvoláni. Řada z nich na dotazy ale nereagovala. Svoji kandidaturu potvrdil Kolář. „Ano, podal jsem přihlášku,“ řekl Kolář, který v minulosti vedl Správu železniční dopravní cesty a byl v představenstvu Českých drah.

Ve výběrové komisi bude náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček a za dozorčí radu Jan Vrátník, Tatiana Molková a Vojtěch Kocourek. Nově také členové dozorčí rady do výběrové komise z neznámých důvodů zvolili předsedu Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka.

Představenstvo Českých drah je od června letošního roku pouze tříčlenné, dozorčí rada odvolala v červnu předsedu představenstva Miroslava Kupce, už dříve na post rezignoval Michal Heřman, který odešel do OKD.

Tagy České dráhy personální změny v Českých drahách představenstvo Českých drah Top výběr členů představenstva Českých drah
12 komentářů