České dráhy se dozví, kdo všechno chce být v jejich představenstvu

Vectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhyVectrony ČD v depu ve Vršovicích. Autor: České dráhy

Zájemci o post člena představenstva Českých drah mají dnes do poledne poslední možnost podat svoji přihlášku. Jména dvou nových členů

Zájemci o post člena představenstva Českých drah mají dnes do poledne poslední možnost podat svoji přihlášku. Jména dvou nových členů představenstva státního dopravce mají být známa do září.

Zatímco ještě loni se České dráhy obrátily při výběru na personální agenturu, letos si dozorčí rada bude vybírat nové členy představenstva sama. Vedení Českých drah zažilo velmi turbulentní rok: během jednoho roku došlo dvakrát k odvolání předsedy představenstva. Vedením dopravce je aktuálně pověřen místopředseda Radek Dvořák.

Výběrové řízení vypsala dozorčí rada v červnu, kdy odvolala Miroslava Kupce. Současně musela řešit i uvolněné místo po Michalu Heřmanovi, který v představenstvu pobyl jen pár týdnů, než odešel řídit státní OKD. Z pěti členů představenstva aktuálně chybí dva.

Plánované výběrové řízení nebude ale řešit ještě post šéfa firmy: toho má  zvolit dozorčí rada.

Oproti předchozímu výběrovému řízení jsou podmínky na člena představenstva mírně těžší.  V podmínkách je například velmi dobrá znalost angličtiny slovem a písmem, ta v minulosti nebyla nutná. Uchazeči musí mít zkušenost z vrcholového managementu firmy s nejméně 100 lidmi. Jelikož podmínky mluví přímo o firmě, vylučuje to i přihlášku Václava Nebeského, současného náměstka ministryně pro místní rozvoj. Právě ten měl původně v čele Českých drah nahradit Miroslava Kupce.

Během srpna bude vybírat nejlepší kandidáty výběrová komise, v které bude náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček a za dozorčí radu Karel Pospíšil, Jan Vrátník, Tatiana Molková a Vojtěch Kocourek. O dvou nových manažerech má být jasno 12. září, téměř přesně rok poté, co dozorčí rada odvolala z čela Českých drah Pavla Krtka.

Kvalifikační podmínky na nového člena představenstva

VŠ vzdělání právního nebo technického nebo ekonomického směru
důvěryhodnost a bezúhonnost
manažerské zkušenosti na úrovni nejvyššího managementu ve firmě s minimálně 100 zaměstnanci
znalost ekonomického a finančního řízení podniku
zkušenost s nastavením/řízením strategie firmy a řízením rizik
zkušenosti se správou majetku nebo s obchodní činností
znalost zákona o zadávání veřejných zakázek, souvisejících předpisů
znalost zákona o obchodních korporacích, souvisejících předpisů a dopravní legislativy
schopnost efektivně vést tým zaměstnanců a povzbuzovat týmovou spolupráci, být flexibilní s analytickým a technickým myšlením
komunikační a vyjednávací schopnosti
odolnost vůči stresu a ovlivňování, integrita osobnosti
velmi dobrá znalost obecné a odborné angličtiny slovem i písmem
připravenost k podání žádosti o bezpečnostní prověrku

Tagy České dráhy personální změny v Českých drahách představenstvo Českých drah
11 komentářů