Do Turecka letos létá na dovolenou dvakrát více lidí, ukazují čísla z Ruzyně

Pláž Altinkum u Antalye. Foto: PixabayPláž Altinkum u Antalye. Foto: Pixabay

Tvrzení českých cestovek o tom, že jedním z letošních hitů v prodejích zájezdů bude Turecko, začínají dokládat první oficiální statistiky.

Tvrzení českých cestovek o tom, že jedním z letošních hitů v prodejích zájezdů bude Turecko, začínají dokládat první oficiální statistiky.

Turecká Antalya, kam míří většina lidí na dovolenou na turecké riviéře, se za červen dostala na Letišti Václava Havla na sedmé místo v žebříčku letišť, kam létá nejvíce cestujících. Za červen na této trase odbavili 37 181 cestujících. Meziročně jde o růst na dvojnásobek: v červnu loňského roku odbavili 18 770 cestujících. „V letošním roce došlo k velkému navýšení počtu letů letecké společnosti Travel Service, ať už pravidelných linek i charterových letů,“ řekla Kateřina Pavlíková z Letiště Praha.

Turecko zaznamenalo velký úbytek cestujících v roce 2016 kvůli teroristickým útokům, loni se začaly počty zvedat. Letos už cestovky avizovaly, že Turecko je v prodejích největším skokanem.

Statistiky Letiště Praha za první pololetí ukazují letos největší nárůst za celých šest měsíců u Barcelony, a to o více než 50 %. Důvodem je zavedení nové linky Ryanairu. Ten pomohl i růstu počtu cestujících do dalších destinací o desítky procent: do Budapešti, Madridu, Eindhovenu a Londýna.

Důvodem nárůstu počtu cestujících do těchto destinací je hlavně příchod dalšího dopravce a na některých linkách i růst stávajících dopravců. Na většině linek působí nyní dvě letecké společnosti, zvětšila se tedy konkurence. U Londýna je nárůst způsobený novými linkami na letiště London City a London Southend a zároveň růst na linkách na další londýnská letiště,“ dodala Pavlíková.

Tagy Antalya letiště praha
Žádné komentáře