Do Lužce nad Vltavou zavítá vlak. Cestujícím Cyklohráčku se předvede i zdvihací most

Nový zdvižný železniční most v Lužci nad Vltavou. Pramen: ŘVCNový zdvižný železniční most v Lužci nad Vltavou. Pramen: ŘVC

Lužec má novou zastávku s bezbariérovým nástupištěm, od prosince 2021 sem ale nejezdí pravidelné osobní vlaky.

Na lokálku Vraňany – Lužec nad Vltavou zavítá po delší přestávce znovu vlak s cestujícími. Ve čtvrtek do Lužce mimořádně zajede výletní vlak Cyklohráček. Oznámil to dnes mluvčí organizace ROPID Filip Drápal.

„V krajině na soutoku našich největších řek Labe a Vltavy bude možné prozkoumat plavební kanály a komory. Návštěvníky čeká také speciální exkurze, v rámci které bude možné vidět unikátní zdvižný železniční most v akci,“ uvedl Drápal. Cesta se podle něj bude opakovat i v polovině srpna.

Cyklohráček je speciálně upravená vlaková souprava pro rodiny s dětmi a cyklisty, která většinou jezdí v turistické sezoně z Prahy do Slaného kolem hradu Okoř. Program si ovšem občas zpestří výlety na jiné regionální tratě ve středních Čechách.

Do Lužce vyrazí Cyklohráček z pražského hlavního nádraží v 8:57, zpátky z Lužce vyjede v 16:27. V mezičase pojede ještě speciální jízdu ve 13:00 z Lužce přes Vraňany, Horní Beřkovice do Straškova, zpět do Lužce ve 14:15. Další podrobnosti jsou v informačním letáku.

Zdvižný most nechalo na lokálce z Vraňan do Lužce zbudovat Ředitelství vodních cest, a to kvůli možnosti proplutí vyšších lodí na Vraňansko-hořínském kanálu. Jde o jediný most na tuzemské železniční síti, který je osazený zdvižnou technologií.

Most vznikl v místě sejmutého starého mostu z roku 1905, který skončil ve šrotu. Osazen byl v květnu 2020, zdvihací technologie pak byla zprovozněna v září 2021. Spolu s novým mostem začala v Lužci sloužit i nová zastávka s bezbariérovým nástupištěm a přístřeškem.

Paradoxem je, že od 10. prosince 2021 do Lužce nejezdí pravidelné osobní vlaky, Středočeský kraj je zrušil.

Nedávná historie: motorový vůz v Lužci nad Vltavou. Autor: Zdopravy.cz/Ondřej KubalaNový zdvižný železniční most v Lužci nad Vltavou. Pramen: ŘVCNový zdvižný železniční most v Lužci nad Vltavou. Pramen: ŘVCNový zdvižný železniční most v Lužci nad Vltavou. Pramen: ŘVCZdvihací most v Lužci zažil železniční provoz jen krátce. Autor: Jan Pešula – Vlastní dílo, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=110787618Cyklohráček. Pramen: České dráhyLokomotiva 714 Veselá kráva na vlaku Cyklohráček. Pramen: ROPIDCyklohráček. Pramen: České dráhyCyklohráček. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářCyklohráček. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy Cyklohráček Lužec nad Vltavou Vraňansko-hořínský kanál
25 komentářů