Do jihomoravských krajských silnic půjde letos 1,4 miliardy korun

Jihomoravští silničáři v akci. Pramen: SÚS JMKJihomoravští silničáři v akci. Pramen: SÚS JMK

K nejvýznamnějším krajským investicím do silnic patří budovaný obchvat Čebína (II/385), kde se letos prostaví téměř 260 milionů korun.

V Jihomoravském kraji půjde letos na výstavbu a opravy silnic II. a III. třídy 1,4 miliardy korun. Částka je srovnatelná s loňským rokem a zhruba o polovinu vyšší než v letech předchozích. Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje (SÚS JMK) má v plánu letos provést 45 staveb, z toho 18 mostů. Financování ve středu schválili krajští radní.

„Když najdeme nějaké prostředky navíc, dáváme je do silnic, protože doháníme historický dluh. Do krajských cest tak letos míří 1,4 miliardy. Z toho 550 milionů dá kraj, 455 se podařilo získat ze Státního fondu dopravní infrastruktury a dalších 400 milionů z evropského programu IROP,“ uvedl hejtman Jan Grolich.

K nejvýznamnějším krajským investicím do silnic patří budovaný obchvat Čebína (II/385), kde se letos prostaví téměř 260 milionů korun, druhá etapa oprav vyškovského mostu nebo oprava mostu přes Roketnici u Rohlenky, která má začít letos.

K větším stavbám, které SÚS JMK odstartuje, patří také rekonstrukce silnice II/395 v trase Zastávka – hranice kraje. V letošním roce půjde o první etapu, kde odhadované náklady jsou 172 milionů korun. V plánu je také úsek staré dálnice na silnici III/3844 za 26 milionů.

„Důležitou stavbou tohoto roku je také průtah ulice Masarykova v Modřicích III/15278, kde je finanční předpoklad 42 milionů korun, nebo nás čeká rekonstrukce silnice v Brně II/374 v ulici Černovická, tady jde o investici 65 milionů korun,“ doplnil ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák.

Mapa s chystanými krajskými investicemi pro rok 2023 do silnic v Jihomoravském kraji.

Mapa s chystanými krajskými investicemi pro rok 2023 do silnic v Jihomoravském kraji.

Tagy Jihomoravský kraj Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje
13 komentářů