Do Hradce Králové se vrátil nextbike, město zvažuje propojení sdílených kol s MHD

Kola nextbike v Hradci Králové. Foto: NextbikeKola nextbike v Hradci Králové. Foto: Nextbike

Prvních patnáct minut jízdy mají uživatelé zdarma, ve městě je sto kol.

Hradec Králové obnovil od 1. července systém sdílených jízdních kol. Soutěž na poskytnutí stovky bicyklů vyhrála společnost nextbike Czech Republic, která již ve městě s touto službou působila. Město bude doplácet firmě za prvních patnáct minut provozu.

Systém sdílených kol podle mne ocení především studenti nebo pracující, kteří se potřebují v centru města rychle přesouvat z jednoho místa na druhé,“ uvádí primátor města Alexandr Hrabálek. Podle něj byly zkušenosti s nextbike v minulosti dobré.

Za každé zapůjčení kola po dobu delší než tři minuty bude město provozovateli platit téměř 13,88 Kč bez DPH. „Prozatím máme na provoz kol přiděleny dva miliony korun v rozpočtu a stejnou částku ve výhledu, uvidíme, na jak dlouhou dobu bude částka stačit. Bude záležet na zájmu občanů o tuto službu,“ říká náměstek primátora pro oblast rozvoje města Jiří Bláha. Dotace města také přispěje k tomu, že uživatelé sdílených kol budou moci využívat prvních patnáct minut jízdy zdarma. „Jakmile tato časová lhůta uplyne, budou muset uživatelé hradit částku 16 korun za 30 minut,“ dodal Bláha.

Systém sdílených kol může městům ulevit od individuální automobilové dopravy. Zatímco většina krajských měst se rozhodla takový model podpořit, například v Liberci nechávají službu pouze jako komerční.

Hradec Králové uvažuje o tom, že po jednom roce budou mít možnost využít sdílená kola všichni držitelé nového kuponu připravovaného odbavovacího systému MHD. „Hledali jsme možnosti, jak zvýšit zájem veřejnosti o jiné způsoby dopravy, než jsou osobní automobily. Výsledkem tohoto hledání je možnost zapojení hradeckého dopravního podniku. Zajímavou variantou je vytvoření tarifů, v rámci kterých budou mít registrovaní uživatelé připravovaného odbavovacího sytému MHD řadu výhod. Jednou z nich je například více minut užívání sdílených kol zdarma,“ dodává náměstek primátora pro oblast správy městských organizací Pavel Marek.

Tagy bikesharing Hradec Králové nextbike
18 komentářů