Do Česka míří nový dopravce. Agilis převezme přeshraniční spoje do Bavorska

Motorový vůz Stadler RS1 v barvách Agilis. Foto: AgilisMotorový vůz Stadler RS1 v barvách Agilis. Foto: Agilis

Smlouva na provoz je nejméně na 12 let.

Na českých kolejích začnou od prosince letošního roku jezdit vlaky nového dopravce. Na spojích z Chebu a Aše do bavorského Hofu zahájí provoz společnost Agilis. Nahradí Die Länderbahn, která v tomto regionu jezdí pod obchodním názvem Oberpfalzbahn.

Změnu dopravce na přeshraničních spojích oznámil bavorský objednatel veřejné dopravy Bayerische Eisehnbahngesselschaft (BEG). Jde o součást provozního souboru Oberfranken (Horní Franky), ve kterém jsou i vlaky do Česka.

Agilis byl dosud jedním z dopravců na tratích v souboru, od prosince převezme i výkony Die Länderbahn a Erfurter Bahn. Jde o  provozní soubor s rozsahem 5,4 milionu vlakokilometrů ročně. Pro srovnání: jde zhruba o šestinu dopravního výkonu celé sítě dálkových vlaků objednávaných tuzemským ministerstvem dopravy. Agilis na svých stránkách potvrdil, že dopravcem na českém území budou i nadále České dráhy.

Síť tratí provozního soubor Oberfranken. Foto: BEG

Nový kontrakt je na nejméně 12 let, přinese navýšení celkového počtu ročně najetých kilometrů o zhruba desetinu. Vozidla Agilis budou provozovat linku RB 95 Hof – Aš – Cheb – Marktredwitz. BEG na trase plánuje celodenní dvouhodinový takt, ten je na této lince v podstatě již nyní. Společně s linkou RE 33 DB Regio z Chebu do Norimberku tak bude mezi Chebem a Maktredwitz spojení každou hodinu.

BEG v soutěži nepožadoval nové vlaky, podmínkou byla klimatizace a nízkopodlažnost. Dopravce neuvedl, jaké vozy bude na linku do Česka nasazovat, lze očekávat nasazení motorových vozů Stadler RS1. Po zkušenostech z jiných soutěží, kde start dopravců komplikoval nedostatek personálu, začal BEG požadovat už v podmínkách zakázky, aby byl včas zajištěn dostatek zaměstnanců. V soutěži musela firma představit plán, jak bude zaměstnance shánět a školit.

Agilis patří společnosti BeNEX, kterou ovládá investiční skupina International Public Partnerships Limited (49 %).

Tagy agilis Bayerische Eisenbahngesselschaft (BEG) BEG Oberpfalzbahn
24 komentářů