Slovensko pustilo na své území ruské letadlo, vezlo jaderné palivo

Iljušin Il-76 společnosti Volga Dnepr Airlines. Foto: bomberpilot / Wikimedia CommonsIljušin Il-76 společnosti Volga Dnepr Airlines. Foto: bomberpilot / Wikimedia Commons

Rusko recipročně zakázalo využívání svého vzdušného prostoru desítkám zemí.

Velké pozdvižení způsobil nejen mezi leteckým fanoušky dnešní let nákladního dopravce Volga Dnepr Airlines z moskevského letiště Domodědovo do Bratislavy.

Slovensko totiž patří k zemím, do kterého nesmí aktuálně žádný ruský dopravce létat z důvodu sankcí. Na Slovensku se ale Iljušin Il-76 objevilo zcela legálně.

Slovenské ministerstvo hospodářství uvedlo, že letělo na výjimku, kterou je možné uplatnit pro humanitární pomoc či přepravu jaderného paliva. To byl i důvod letu z Ruska: na palubě bylo palivo pro obě slovenské jaderné elektrárny Mochovce a Jaslovské Bohunice. „Slovensko se tak zabezpečuje před možným problémem s dodávkami paliva z Ruska,“ uvedlo ministerstvo hospodářství. Průběh letu je na Flightradar24.com. Trasa vedla přes Bělorusko a Polsko.

Ruským letadlům se prakticky uzavřela možnost létat na západ kvůli sankcím. Reciproční opatření zavedlo i Rusko. Země je tak z velké části letecky izolována, zatím lze létat například přes Kazachstán, Turecko nebo Spojené arabské emiráty.

Tagy Volga Dnepr Airlines
49 komentářů