Do čela dozorčí rady Českých drah míří bankéř Pavel Kysilka

Pendolino Českých drah u Chocně. Foto: České dráhyPendolino Českých drah u Chocně. Foto: České dráhy

(Aktualizováno 15:35) Dozorčí radu Českých drah čeká velká personální výměna. Příští týden rezignuje na post předsedy dozorčí rady Karel Pospíšil,

(Aktualizováno 15:35) Dozorčí radu Českých drah čeká velká personální výměna. Příští týden rezignuje na post předsedy dozorčí rady Karel Pospíšil, do dozorčí rady má být naopak řídícím výborem zvolen bývalý viceguvernér (krátce i guvernér) České národní banky či bývalý šéf České spořitelny Pavel Kysilka.

Jeho příchod potvrdily deníku Zdopravy.cz tři zdroje z ministerstva dopravy a řídícího výboru Českých drah. Odpoledne o příchodu Kysilky informoval na twitteru ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Kysilka na dotazy zatím nereagoval. Stávající předseda dozorčí rady Karel Pospíšil potvrdil, že skončí k 10. září, formálně ho musí odvolat řídící výbor. Důvodem Pospíšilovy rezignace je fakt, že se uchází o post člena představenstva Českých drah. Kysilku má zvolit řídící výbor do dozorčí rady příští týden.

Pavel Kysilka. Foto: České dráhy

Pavel Kysilka. Foto: České dráhy

České dráhy by příchodem Kysilky do čela dozorčí rady získaly zkušeného manažera, kromě působení v České národní bance byl dlouho v České spořitelně, opakovaně získal ocenění Bankéř roku. Po odchodu ze spořitelny se vrátil krátce do služeb státu: působil v dozorčí radě České exportní banky, na post ale rezignoval s odůvodněním, že mu vadí chybějící koncepce státní podpory exportu.

Dozorčí rada má volit nové členy představenstva během září, tento týden skončily pohovory s uchazeči. Výběrová komise má dozorčí radě zúžit počet uchazečů, z kterých si budou vybírat. V různých médiích zatím běží spekulace o tom, kdo do vedení Českých drah zasedne, podle dostupných informací jde spíše o projevy přání některých kandidátů vrátit se do vedení státního dopravce a ve skutečnosti není vůbec rozhodnuto.

Tagy České dráhy dozorčí rada Českých drah Pavel Kysilka Top
19 komentářů