Do Broumova až o 15 minut rychleji. Správa železnic řeší výhybnu Česká Metuje

Nádraží Česká Metuje. Foto: Dezodor / Wikimedia CommonsNádraží Česká Metuje. Foto: Dezodor / Wikimedia Commons

Stavba by mohla začít v roce 2027.

Vlaky na trati z Náchoda do Broumova a Meziměstí by mohly v budoucnu zkrátit svoji jízdní dobu až o 15 minut. Správa železnic začala s přípravou výhybny ve stanici Česká Metuje, která by měla výrazně zkrátit doby nutné na křižování vlaků.

Záměr projektu na zřízení výhybny zpracovává za 2 miliony korun podle dat v registru smluv společnost Moravia Consult. „V současné době byla zahájena příprava záměru projektu a doprovodné dokumentace, hotovo bude do konce roku 2023,“ řekla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. „Hlavním přínosem této stavby bude možnost křižování vlaků při vznikajících nepravidelnostech v dopravě,“ dodala.

Správa železnic plánuje další stupně projektové přípravy do roku 2026. Stavba by měla začít v roce 2027. Náklady budou jasnější po zpracování záměru projektu. „Termíny jsou podmíněny schválením záměru projektu centrální komisí ministerstva dopravy, získáním územního rozhodnutí a stavebního povolení,“ dodala Pistoriusová.

Podle Správy železnic nelze zatím přesně odhadnout zkrácení jízdních dob. Čeká se na dokončení  studie proveditelnosti Hradec Králové – Trutnov – Svoboda nad Úpou; včetně spojení Náchod – Broumov. Úspory má přesně stanovit i záměr projektu. Náchodský zpravodaj  v textu zastupitele Jiřího Prokopa uvádí údaj zkrácení jízdních dob až o 15 minut. Odvolává se na videohovor s tehdejším ministrem dopravy Karlem Havlíčkem. Výhybna v České Metuji dříve byla, ale byla zrušena.

Tagy Moravia Consult Správa železnic Trať 026 Týniště nad Orlicí - Broumov výhybna Česká Metuje
163 komentářů