Děti Země a Voda z Tetčic neuspěly se žalobou o povolení D1 v Přerově

Nová část I/55 s mostem přes koridor na průtahu Přerovem. Pramen: ŘSDNová část I/55 s mostem přes koridor na průtahu Přerovem. Pramen: ŘSD

Stejná sdružení napadla ještě stavební povolení.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je o další krok blíže ke stavbě dálnice D1 v Přerově. Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu tří spolků proti Krajskému úřadu Olomouckého kraje ve věci změny územního rozhodnutí pro poslední úsek dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi.

Žaloby na krajský úřad podaly Děti Země, Krajina Dluhonice a Voda z Tetčic. Vyplývá to z rozsudku na úřední desce soudu. ŘSD na změnu územního rozhodnutí čeká od roku 2017. Samotné územní rozhodnutí bylo vydáno již v roce 2007.

Rozsudek zveřejnil soud na úřední desce. „Příprava stavby tak může pokračovat dál. Aktuálně se řeší rozklady od stejných sdružení do stavebního povolení,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Proti rozhodnutí mohou žalující ještě podat kasační stížnost k Nejvyšším správnímu soudu, územní rozhodnutí je ale nyní pravomocné.

Územní rozhodnutí na D1 bylo pravidelně napadáno u krajského úřadu, ten ale v dubnu potvrdil jeho vydání. Odpůrci stavby se proto obrátili na krajský soud. Ten zrušil původní rozhodnutí, podruhé už ale žalobu na zneplatnění zamítl. „Je to pro nás důležitý verdikt. Pokud by soud zrušil nyní územní rozhodnutí, zpoždění by bylo velké,“ uvedl ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala.

ŘSD má na na hlavní stavbu stavební povolení, to ale stále není pravomocné a ministerstvo se musí vypořádat s celkem sedmi rozklady. Generální ředitel ŘSD Radek Mátl minulý týden při otevírání části nové silnice I/55 v Přerově uvedl, že kvůli rozkladům hrozí zpoždění zahájení stavby nejméně o rok. Stavební povolení bude kvůli vypořádání rozkladů pravomocné nejdříve příští rok.

Tagy D1 D1 Přerov - Řikovice Děti Země Krajina Dluhonice Voda z Tetčic
87 komentářů