Děti Země a spol. neuspěly s dalším odvoláním proti stavbě D1 u Přerova

Stavba D1 u Přerova, stav v druhé polovině února 2023. Foto: ŘSDStavba D1 u Přerova, stav v druhé polovině února 2023. Foto: ŘSD

V jednom případě došlo k zamítnutí odvolání, ve druhém k drobným změnám ve stavebním povolení.

Krajský úřad Olomouckého kraje zamítl další dvě odvolání spolků Dětí Země, Vody z Tetčic, Krajiny Dluhonice a několika fyzických osob proti stavebním povolením na část dálnice D1 u Přerova. Jde především o přeložky vodovodu, přeložky potoků, meliorační práce i část přeložek silnic.

Vyplývá to ze dvou rozhodnutí zveřejněných na stránkách Krajského úřadu Olomouckého kraje. V prvním případě odvolání proti verdiktu olomouckého stavebního a vodoprávního úřadu krajští úředníci odmítli i pro pozdní podání stěžovatelů. Ve druhém případě částečně vyhověli námitkám a změnili verdikt stavebního úřadu. Nově ho doplnili o některé podmínky. Jde o požadavky, které stavbu zásadně neprodraží a nezkomplikují. V ostatních částech odvolání zamítl.

Pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jde o další cenné pravomocné stavební povolení pro dlouho zablokovanou stavbu. Spolky mohou podat na verdikt krajského úřadu žalobu, ta ale nemá odkladný účinek.

Stavba dálnice běží třetím měsícem, úředníky i soudce ale bude dál zaměstnávat. Naposledy se odvolaly nedávno proti povolení kácet přes 400 stromů a keřů v trase dálnice. Odvolání přišlo poté, co už byly stromy pokáceny. Děti Země tvrdí, že olomoucký magistrát musel zákon o ochraně přírody a krajiny hodně „ohnout“. U krajského soudu v Ostravě současně leží žaloba Dětí Země na stavební povolení vydané ministerstvem dopravy na hlavní trasu.

Tagy D1 D1 Přerov - Řikovice Děti Země Krajina Dluhonice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Voda z Tetčic
39 komentářů