Pád mostu v Baltimore: Podle experta loď zasáhla kritické místo 2,5 kilometru dlouhé konstrukce

Pád mostu v Baltimore po nárazu nákladní lodi. Zdroj: Stream Time LivePád mostu v Baltimore po nárazu nákladní lodi. Zdroj: Stream Time Live

Most je z poloviny 70. let 20. století, podpěry byly podle experta ČVUT Pavla Ryjáčka subtilní. V době nárazu se na něm nacházelo několik aut.

V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se dnes zřítil čtyřproudový silniční most, do kterého předtím narazila nákladní loď. Informoval o tom server Fox Baltimore. Zatím není jasné, zda si kolaps 2,5 kilometru dlouhé stavby vyžádal oběti, podle hasičů však do vody spadlo několik vozidel, úřady pohřešují šest lidí.

Dvě osoby se zatím podařilo zachránit, jedna z nich je ve vážném stavu. Příčinu incidentu úřady vyšetřují, guvernér státu Maryland Wes Moore prohlásil, že předběžné důkazy ukazují na nehodu. Loď prý měla problémy s motorem a před srážkou vyslala tísňový signál.

Do pilíře mostu Francis Scott Key Bridge přes řeku Patapsco velké plavidlo naložené kontejnery narazilo kolem 01:30 místního času (06:30 SEČ), uvedla policie. Posádka plavidla je v pořádku.

Na mostě v době zřícení opravovalo výmoly osm dělníků, z nichž dva se podařilo zachránit, jeden je ve vážném stavu v nemocnici, druhý nevyžadoval péči. Marylandští představitelé se domnívají, že do vody spadli pouze tito lidé, ale stoprocentně to nepotvrdili.

Podle bóje, která shromažďuje údaje pro Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA), dnes ráno místního času měla voda v řece Patapsco teplotu asi osm stupňů Celsia.

Na mostě se v době nárazu nacházelo několik vozidel, včetně tahače s návěsem. Baltimorské úřady uvedly, že do řeky, která je v daném místě hluboká asi 15 metrů, mohlo spadnout sedm aut, ale podotkly, že si číslem nejsou jisté. Pobřežní stráž stále „aktivně prohledává“ oblast pomocí člunů a vrtulníků, uvedl několik hodin po neštěstí jeden z oficiálních činitelů.

Most ze 70. let 20. století

Prezident USA Joe Biden v mimořádném projevu věnovaném neštěstí uvedl, že baltimorský přístav je jedním z největších amerických vodních dopravních uzlů. „Ten přístav tvoří 15 000 pracovních míst,“ poznamenal.

Došlo k nárazu poměrně velké lodi do podpory, která podpírá to hlavní mostní pole o rozpětí 366 metrů. Vidíme, že došlo k poškození té podpory a samozřejmě konstrukce poté není schopna přenášet zatížení,“ uvedl ve vysílání ČT24 expert na mostní konstrukce Pavel Ryjáček z ČVUT.

Podle něj došlo k porušení horního i dolního pasu i na druhé straně mostního pole a pravděpodobně došlo i ke smeknutí z ložisek, které pak následně vedlo ke kolapsu krajního pole.

Jedná se o trámovou spojitou konstrukci s náběhy, která má vysoké namáhání právě v těch nábězích nad podporami kloubního mostního pole,“ dodal Ryjáček.

Podpora je podle něj kritické a rozhodující místo. „Pokud odstraníte podporu nebo pylon pilíř jiného typu mostu, tak tak mostu se většinou nemá šanci takovému namáhání přenést,“ dodal expert.

Most je z poloviny 70. let 20. století. Subtilní podpory tak nejsou stavěny podle současných norem, které s nárazem i relativně velké lodi podle Ryjáčka počítají.

Do pilíře mostu narazila nákladní loď Dali plující pod singapurskou vlajkou. Podle webu MarineTraffic.com plavidlo opustilo Baltimore v jednu hodinu ráno místního času a směřovalo do Kolomba na Srí Lance. Společnost Synergy Marine Group, která loď provozuje, uvedla, že nemá žádné zprávy o zraněných na palubě. Plavidlo vlastní singapurská společnost Grace Ocean Pte.

Kontejnerová loď byla v době nehody pronajata přepravní společnosti Maersk. V červenci v roce 2016 stejná loď Dali narazila do přístaviště v Antverpách, když se ho snažila opustit cestou do Bremerhavenu.

Sicílii spojí s pevninou velkolepý most. Roky zaseknutý projekt dostal novou podobu

Tagy nehoda pád mostu USA
55 komentářů