Děsivá série: tři projetí Stůj na české železnici během 13 hodin, vykolejení i spadlá trolej

Praha hlavní nádraží. Foto: Jan SůraPraha hlavní nádraží. Foto: Jan Sůra

Tuzemská železnice zažívá nezvykle velkou sérii mimořádných událostí. Kromě včerejší tragické nehody u Českého Brodu došlo k dalším dvěma projetím

Tuzemská železnice zažívá nezvykle velkou sérii mimořádných událostí. Kromě včerejší tragické nehody u Českého Brodu došlo k dalším dvěma projetím návěstí Stůj v rozmezí  třinácti hodin, k další mimořádnosti došlo na přejezdu.

Jedná se tak o nepříznivou sérii posledních dní: zatímco za celé první pololetí Drážní inspekce evidovala 76 případů projetí návěstí Stůj, tedy chyba strojvedoucího jednou za 2,5 dne, v posledních dnech je četnost výrazně vyšší.

Nové případy za poslední hodiny potvrdila deníku Zdopravy.cz Drážní inspekce. V 18:37 včera projel návěstidlem Stůj rychlík Arrivy z Tanvaldu do Prahy v odbočce Skály. Nedošlo ke zranění, provoz byl zastaven na hodinu a půl.

Projetí návěsti Stůj je pravděpodobnou příčinou včerejší nehody u Českého Brodu.

K další nedovolené jízdě došlo dnes ráno, kdy osobní vlak 2852 Českých drah projel mezi Ostravou-Kunčicemi a Ostravou-Svinovem kolem návěsti zakazující jízdu. Nedošlo k ohrožení jiných vlaků, nikdo nebyl zraněn. Provoz je omezen nyní na jednu kolej.

K další nehodě došlo v 7:55 na přejezdu na trati Velké Opatovice – Skalice nad Svitavou. Došlo zde ke středu auta s vlakem, nikdo nebyl zraněn ani usmrcen, došlo ale k vykolejení vlaku.

Ráno navíc komplikuje provoz porucha trakčního vedení mezi pražskými nádražími Hostivař a Vršovice, kde osobní vlak Českých drah poškodil vedení. Provoz je omezen.

V pondělí došlo ještě k projetí návěsti Stůj na trati z Pardubic do Chrudimi.

Tagy drážní inspekce
78 komentářů