Desítky motoráků chtějí drahám dodat polští výrobci Pesa a Newag

RegioShark od výrobce Pesa Bydgoszcz. Autor: České dráhyRegioShark od výrobce Pesa Bydgoszcz. Autor: České dráhy

Dva ze tří účastníků soutěže na dodávku až 60 motorových jednotek pro České dráhy vešli ve známost. Jsou to polští

Dva ze tří účastníků soutěže na dodávku až 60 motorových jednotek pro České dráhy vešli ve známost. Jsou to polští výrobci Pesa a Newag. Informoval o tom polský web Rynek Kolejowy.

Deník Zdopravy.cz Pesu oslovil už minulý týden, dotaz ale zůstal bez reakce. Účast nyní Rynku Kolejowemu mluvčí Maciej Grześkowiak potvrdil. „Máme zájem o pokračování spolupráce s Českými drahami, nabídli jsme osvědčené vozidlo Link,“ uvedl Grześkowiak. Účast Newagu vyplývá podle polského webu už z dubnové burzovní zprávy. Třetí účastník tendru zatím není znám, dráhy nicméně potvrdily, že jde o evropského výrobce.

Dráhy zatím obdržely indikativní nabídky a nyní začínají jednání o technické specifikaci a finální ceně. Dráhy chtějí uzavřít smlouvu ještě před koncem roku.

Tendr vypsaly před rokem, chtějí být díky němu připravené na soutěže a konkurenci v regionální dopravě. Poptávají částečně nízkopodlažní motorové jednotky s obsaditelností minimálně 110 sedících cestujících, maximální rychlost má být nejméně 120 kilometrů v hodině. V požadavcích je i vybavení ETCS. Odhadovaná cena je 5,2 miliardy korun.

Dráhy budou kupovat nové motoráky po dlouhých letech. Zatím poslední podobnou investicí dopravce byl kontrakt z roku 2011, v jehož rámci koupil 31 jednotek LINK II za dvě miliardy právě od polského výrobce Pesa Bydgoszcz.

Tagy České dráhy motorové jednotky newag Pesa Bydgoszcz Top
61 komentářů