57 metrů od srážky. Koridor u Hoštejna stál, dva vlaky jely proti sobě

Pendolino vs. motorák, aneb pár metrů od tragédie. Hoštejn, 15. září 2022. Pramen: Drážní inspekcePendolino vs. motorák, aneb pár metrů od tragédie. Hoštejn, 15. září 2022. Pramen: Drážní inspekce

Oficiálním důvodem zastavení provozu je „dopravní závada“.

(Průběžně aktualizujeme) Českou železnici dnes dělilo jen několik desítek metrů od tragické nehody. Mezi Hoštejnem a Krasíkovem proti sobě jely dva vlaky. Strojvedoucí ale stihli zastavit.

K události došlo v 8:46, šlo o pendolino SC 512 z Bohumína do Františkových Lázní. Proti němu jel na přivolávací návěst osobní vlak z České Třebové do Zábřehu. K události míří Drážní inspekce, provoz byl zastaven. V Hoštejně je od rána plánovaná výluka jedné z kolejí.

Dva vlaky proti sobě u Hoštejna. Foto: čtenář Zdopravy.cz

Dva vlaky proti sobě u Hoštejna. Foto: čtenář Zdopravy.cz

Drážní inspekce během odpoledne upřesnila, že vlaky zastavily ve vzdálenosti 57,5 metru od sebe. „Šetření mimořádné události je teprve na začátku, ale již v tento okamžik můžeme uvést, že ve stanici Hoštejn se konala výluka staničního zabezpečovacího zařízení a řízení provozu neprobíhalo standardním způsobem, kdy byly kladeny vyšší nároky na pozornost traťového dispečera při stavění vlakových cest (tedy i poloh výhybek),“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Správa železnic o události informovala více než půl hodiny poté, co k ní došlo. Podle zdrojů deníku Zdopravy.cz nemělo jít o chybu strojvedoucích, ale v řízení provozu. Oficiálně je jako důvod zastavení provozu uvedena dopravní závada. „Na místo vyjeli kolegové z Ostravy i z Brna, abychom se na obě místa dostali co nejdříve a zkrátili dobu čekání na minimum,“ řekl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. Inspektoři  zamířili jak do Hoštejna, tak na centrální dispečerské pracoviště v Přerově.

„Událost je v současné době v šetření, prověřuje se i způsob řízení drážní dopravy zaměstnance Správy železnic,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová. Zpoždění ve zveřejnění mimořádnosti vysvětluje prověřováním nastalé události. Server iDnes.cz uvedl, že událost budou vyšetřovat i policisté. „Zahájili jsme úkony pro podezření z trestného činu obecného ohrožení. Viníkovi hrozí až osm let vězení,“ sdělila pardubická policejní mluvčí Markéta Janovská. Krajští policisté budou také zjišťovat, proč se o události dozvěděli až v 11:30 hodin.

K obnovení provozu došlo po 10. hodině, kdy dala Drážní inspekce souhlas s uvolněním dráhy a přesunu obou vlaků do stanice. Zastavení provozu se ale promítne do zpoždění vlaků prakticky na celý den.

Tagy Dopravní závada drážní inspekce Správa železnic
334 komentářů