Desítky let s Holdenem končí, novozélandská policie představila první Škodu

Nová Škoda Suberb novozélandské policie. Pramen: New Zealand PoliceNová Škoda Suberb novozélandské policie. Pramen: New Zealand Police

Škoda uspěla v konkurenci šesti dodavatelů. Policie ostrovního státu bude používat dvě verze modelu Superb Combi.

Novozélandská policie učinila v pondělí vpravdě revoluční krok, když představila veřejnosti první Škodu ve své flotile zásahových vozidel. Po více než padesáti letech tak skončila éra věrnosti značce Holden, kterou nakrátko narušil jen Ford.

Novozélandská policie si škodovky vybrala loni poté, co koncern General Motors oznámil zánik značky Holden. „Po oznámení o konci Holdenu jsme museli hledat nového dodavatele. Škoda byla vybrána po důkladném hodnotícím procesu loni v listopadu,“ uvedla novozélandská policie u příležitosti pondělní prezentace prvního vozu v centru Wellingtonu. Škoda měla v tendru šestici konkurentů.

Nová Škoda Suberb novozélandské policie. Pramen: New Zealand PoliceNová Škoda Suberb novozélandské policie. Pramen: New Zealand PoliceNová Škoda Suberb novozélandské policie. Pramen: New Zealand Police

První policejní Škodu Superb představil šéf novozélandské policie Andrew Coster. „Policistům v první linii poskytuje Škoda Superb bezpečnější a pohodlnější prostředí, přičemž výrazně uspoří náklady na provoz a sníží emise naší flotily,“ uvedl Coster. Novozélandská policie vymění za Škody více než 2000 svých nynějších hlídkových vozidel, což potrvá zhruba čtyři roky.

Prvních 101 vozů Škoda bude uvedeno do provozu do konce června, dalších 386 vozidel má přibýt do konce roku. Policie vozidla dlouho testovala a vyjádřila řadu požadavků, například na bezpečnostní přepážky nebo schránky na zbraně. „Policisté si vyzkoušeli vozidla a ocenili například prostor vzadu, snadno čitelné přístroje nebo do široka otevíratelné dveře,“ doplnil Coster.

Policie ostrovního státu bude používat dvě verze modelu Superb Combi: s pohonem předních kol (162 kW) a s pohonem všech kol (206 kW). Podle Costera už policie zahájila se Škodou diskuse i o možném dalším snížení emisí například díky hybridním pohonům.

Generální ředitel společnosti Skoda New Zealand Rodney Gillard uvedl, že v policejních službách v Evropě už jezdí více než 23 tisíc škodovek. „Ačkoliv byly navrženy v Evropě, byly vyrobeny pro Nový Zéland,“ cituje Gillarda server Stuff.

Propagační video je ke zhlédnutí na stránkách novozélandské policie.

Tagy Nový Zéland policie Škoda Superb Top
28 komentářů