Delší život pro jumba? Vznikající Avatar Airlines chtějí od Boeingu 30 nových 747-8i

Boeing 747 v barvách Avatar AirlinesBoeing 747 v barvách Avatar Airlines

Tento týden odlétl do pouště ke šrotaci další Boeing 747, tentokrát společnosti Qantas. Zatímco se několik let zdá, že éra

Tento týden odlétl do pouště ke šrotaci další Boeing 747, tentokrát společnosti Qantas. Zatímco se několik let zdá, že éra legendárního letadla po více než půl století provozu pomalu končí, z Floridy přišla nečekaná zpráva. Vznikající americká aerolinka Avatar Airlines poslala Boeingu dopis, ve kterém projevila zájem o třicet nových letadel 747-8i.

Právě kvůli odesílateli tohoto dopisu ale není zatím jasné, jak moc celou zprávu brát vážně. Avatar Airlines zveřejnily dopis na svých stránkách včetně informací o svém projektu před tím, než si chce „dojít na burzu“ pro peníze za své akcie. Může se tak jednat hlavně o reklamu pro možné investory, společnost na svém webu láká videem k investování. Boeing na zájem oficiálně vůbec nereagoval.

Avatar chce létat pouze po USA na nejfrekventovanějších trasách, jako příklad uvádí spojení New York – Miami. Firma žádá o provozní licenci od loňského listopadu. Nejprve chce létat s použitými 747-400 a následně přejít na nové stroje.

Vedení vznikajících aerolinek přirovnává možnost investice do své společnosti k příležitostem typu nákupu akcií na počátku existence Applu, Amazonu či Googlu. Investorům se ale vyplatí zapátrat v historii managementu Avatar Airlines. Hlavou projektu je Barry Michaels, který stál v devadesátých letech za projektem Family Airlines, jak upozornil loni list Washington Post. V roce 1993 byl odsouzen k 21 měsícům vězení za daňové podvody a porušení pravidel pro vydávání akcií.

Boeing má na letadlo 747 objednávky pouze v nákladní verzi, zbývá posledních 18 kusů, většinou pro americkou společnost UPS. Nedávno jeden z dodavatelů Boeingu oznámil, že už začal rozprodávat stroje na výrobu trupu, protože s pokračováním výroby nepočítá.

Tagy Avatar Airlines Boeing 747 Top
24 komentářů