747 v ohrožení. Důležitý dodavatel začal rozprodávat stroje na výrobu trupu

Boeing 747-8F v barvách UPS. Foto: BoeingBoeing 747-8F v barvách UPS. Foto: Boeing

Americký výrobce letadel Boeing čelí nečekanému problému s výrobou letadel 747-8. Společnost Triumph Group, která dosud vyrobila úplně všechny trupy

Americký výrobce letadel Boeing čelí nečekanému problému s výrobou letadel 747-8. Společnost Triumph Group, která dosud vyrobila úplně všechny trupy na letadla 747, začala rozprodávat veškeré vybavení svého závodu v on-line dražbě a dál s výrobou trupů nepočítá.

Na prodej je kompletní vybavení továrny od zásoby materiálu až po samotné stroje. Výroba trupů běží v továrně od roku 1966. I když se Boeingu krátí zásoby objednávek, výroba jumba stále běží. Najít jiného dodavatele může být pro Boeing už složité, protože 747 je již v podstatě výběhový model.

Na případ upozornila agentura Bloomberg. „Pokračujeme s výrobou Boeingu 747-8 a budeme v ní pokračovat až do té doby, dokud bude vhodné ji udržet,“ řekl mluvčí Boeingu Paul Bergman.

Model 747 znamenal revoluci v dálkové letecké dopravě, aerolinky i po modernizaci modelu na verzi 747-8 od čtyřmotorového stroje postupně ustupují, naposledy poslední stroj tohoto typu vyřadil El Al. Aerolinky přechází k úspornějším modelům. Mezi objednanými letadly je už pouze nákladní verze 747-8F. V objednávkových knihách má Boeing už jen 18 letadel, převážně od americké společnosti UPS.

Boeing podle Bloombergu původně s Triumph Group jednal o převzetí části závodu na výrobu trupů, k dohodě ale nedošlo. Závod je umístěn v Hawthorne v blízkosti mezinárodního letiště v Los Angeles.

Tagy boeing Boeing 747
17 komentářů