De Havilland zastaví výrobu turbovrtulových letadel Dash 8

Dash 8-Q400 v barvách Air Canada Express. Foto: Liam Allport / Flickr.comDash 8-Q400 v barvách Air Canada Express. Foto: Liam Allport / Flickr.com

Kanadská společnost dokončí objednávky a pak bude čekat, až se poptávka po letounech znovu vrátí.

Krize v letectví si vyžádá další oběť na straně výrobců letadel. Kanadská společnost De Havilland Aircraft of Canada přeruší na neurčito výrobu letadel Dash 8-Q400, jednoho z nejúspěšnějších modelů v segmentu turbovrtulových strojů na kratší vzdálenosti.

Potvrdily se tak lednové spekulace o přerušení výroby. „Očekáváme, že poptávka po těchto letadlech se jednou vrátí, až se letectví oklepe z pandemie. Půjde o letadlo, které bude hrát velkou roli v obnovování provozu po této krizi,“ řekl David Curtis, šéf společnosti Longview Aviation Capital, mateřské společnosti De Havilland.

De Havilland loni dodal celkem jedenáct letadel. Po zastavení výroby bude firma letouny dál servisovat a poskytovat veškerou podporu provozovatelům těchto strojů. „Za současné situace nebudeme vyrábět další nová letadla s výjimkou těch, která jsou již objednána. Je to odpovědný krok, který reaguje na současnou situaci,“ uvedl Curtis.

Podle prohlášení se firma chystá i na stěhování ze současného závodu v části Toronta Downsview. „Toto místo během letošního roku opustíme. Je řada výborných míst v Kanadě pro výrobu letadel,“ uvedla firma. „Budoucnost letadla vidíme velmi jasně. Věříme, že jeho čas ještě přijde,“ dodal Curtis.

De Havilland neuvedl, kolik letadel zbývá vyrobit, v lednu se mluvilo o 17 strojích. Řada aerolinek se těchto letadel v poslední době spíše zbavuje, v Evropě například airBaltic nebo Austrian.

Longview Capital koupil výrobní program Dash 8 od Bombardieru v roce 2018. Pod stejného majitele patří výrobce letadel Viking Air. Firma pak založila novou společnost De Havilland Aircraft Canada, pod kterou produkce i obchod spadá. I přes pesimistické předpovědi kvůli klesajícím prodejům se zprvu zdálo, že se novému majiteli podaří skomírající produkci oživit, firma získala několik zakázek hlavně v Africe a na Blízkém východě.

Letadla Dash 8 se vyrábějí od roku 1983, celkem jich bylo vyrobeno přes 1200 kusů.

Tagy Dash 8-Q400 De Havilland Canada De Havilland Dash 8 DHC
12 komentářů