LOT vyřadí turbovrtulová letadla, Bombardier Q400 čeká rozlučkový let

Bombardier Q400 LOT Polish Airlines na letišti v Ostravě. Foto: Radim KoblížkaBombardier Q400 LOT Polish Airlines na letišti v Ostravě. Foto: Radim Koblížka

Turbovrtulové Bombardiery končí u polského dopravce po necelých deseti letech.

Pro fanoušky letectví uspořádá LOT 6. prosince speciální rozlučkový let s Bombardierem Q400. Turbovrtulové letouny opustí flotilu polského národního dopravce již na konci tohoto roku. Let začne i skončí na varšavském Chopinově letišti a potrvá asi 90 minut. Podle aerolinky bude jeho součástí i několik překvapení. Odlet je ve 13:45. LOT chce Bombardiery nahradit novějšími proudovými stroji a více sjednotit flotilu na méně provozovaných typů. Turbovrtulové letadla jsou podle něj nákladná a poruchová.

Rezervace letenek začaly dnes 21. 11. v 10:00 na telefonním čísle 22 5776048. Polské předčíslí je +48. V době psaní článku bylo obtížné se na linku z důvodu velkého zájmu dovolat, čekací doba na spojení dosahovala i několika desítek minut. Letenka pro jednoho cestujícího vyjde na 400 zlotých, tedy něco málo přes 2 tisíce korun. Za místo u okna je třeba si připlatit dalších 100 zlotých (518 Kč), kdo si vystačí se sezením u uličky, připlatí si 50 zlotých (259 Kč). Bombardiery LOTu mají sedadla v konfiguraci 2+2.

Bombardiery Q400 skončí u LOTu po téměř desetiletém provozu v závěru tohoto roku. Rozlučkový let tak ještě nebude jejich definitivním koncem. Formou pronájmu je postupně zastupují proudové Embraery, i za ně však letecká společnost hledá náhradu. Za možné nástupce jsou považovány Airbusy A220 nebo Embraery E-Jet E2. Zatímco v létě měl evropský výrobce podle důvěryhodných spekulací vítězství ve svých rukou, nyní se situace zdá být vyrovnaná. LOT s turbovrtulovými stroji obsluhuje především rozsáhlou síť regionálních letů v rámci Polska, pravidelně se ukazují také Praze nebo Ostravě.

Tagy Bombardier Dash Bombardier Q400 Dash 8-Q400 LOT LOT Polish Airlines
18 komentářů