Dceřiná firma Embraeru sestavila plnohodnotný prototyp létajícího taxi, Eve má zájemce na 2 900 strojů

Létající taxi společnosti Eve Air Mobility. Zdroj: Eve Air MobilityLétající taxi společnosti Eve Air Mobility. Zdroj: Eve Air Mobility

Vývoj stroje se nyní přesouvá do testovací fáze.

Výrobce elektrických létajících taxi (eVTOL), společnost Eve Air Mobility, dokončila sestavení prvního plnohodnotného prototypu svého stroje. Oznámila to na probíhajícím aerosalonu v britském Farnborough.

„Tento významný milník podtrhuje náš závazek k bezpečnosti, dostupnosti a inovacím. Nyní se zaměřujeme na přípravu důkladné testovací kampaně. Nejenže vytváříme letadlo, ale budujeme také komplexní ekosystém řešení, který ovlivní budoucnost průmyslu pokročilé letecké mobility,“ uvedl šéf výrobce Johann Bordais.

Létající taxi společnosti Eve Air Mobility. Zdroj: Eve Air MobilityLétající taxi společnosti Eve Air Mobility. Zdroj: Eve Air MobilityLétající taxi společnosti Eve Air Mobility.
Zdroj: Eve Air Mobility

Kromě uvedení prototypu firma také dokončila výběr hlavních dodavatelů pro své letadlo, jehož vývoj se teď posouvá do testovací fáze. Nyní stroj čeká pečlivé komplexní zkoušení, a to od letových schopností až po bezpečnostní funkce.

Budoucnost městské mobility

Letadla eVTOL jsou navržena tak, aby pomocí elektromotorů zajišťovala lety s nulovými emisemi a používala se jako „airtaxi“ v městských aglomeracích. Model Eve Air Mobility využívá osm vrtulí, pevná křídla, rotory a tlačné klapky. S doletem 100 kilometrů má stroj potenciál nabídnout nejen udržitelné „dojíždění“, ale také 90procentní snížení hluku oproti dnešním konvenčním letadlům.

Zájemci z celého světa již podle společnosti Eve Air Mobility projevili zájem o 2 900 jejích eVTOL letadel. Do firmy investovaly miliony dolarů například United Airlines.

Konkurence od Airbusu

Prototyp létajícího taxíku do velkých měst ukázal před čtyřmi měsíci také Airbus, čtyřmístný CityAirbus NextGen má dosahovat cestovní rychlosti 120 km/h a doletu až 80 kilometrů. V budoucnu má stroj létat zcela autonomně.

Odhalení proběhlo přibližně ve stejnou dobu jako otevření nového testovacího centra Airbusu v německém městě Donauwörth, kde se bude prototyp nového stroje CityAirbus NextGen dále testovat a připravovat na uvedení do provozu. První let má přijít na řadu ještě v tomto roce.

Airbus ukázal letecký taxík na elektřinu, poprvé vzlétne ještě letos

Tagy eve Eve Air Mobility eVTOL eVTOL (electric vertical takeoff and landing)
4 komentáře