DB na nákupech. Soutěží až 90 nových rychlovlaků

Stá jednotka ICE 4. Foto: Deutsche BahnStá jednotka ICE 4. Foto: Deutsche Bahn

Dopravce požaduje vlaky s kapacitou přes 900 cestujících a na rychlost 300 km/h.

Německý státní železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) vypsal velkou zakázku na dodávku nových vysokorychlostních vlaků ICE. V tendru hledá dodavatele až 95 vysokorychlostních jednotek pro rychlost 300 km/h. Soutěž může ukončit dlouhodobou nadvládu Siemensu na německé vysokorychlostní železnici.

O vypsání soutěže informovala DB v tiskové zprávě. Půjde o rámcovou smlouvu, v první objednávce garantuje DB odběr 33 jednotek. Nové jednotky mají vyjet na počátku 30. let.

„Budoucí generace ICE nastaví nové standardy v oblasti cestování s novými koncepty interiéru a dalšími inovacemi,“ uvedly DB v tiskové zprávě. Firma požaduje bezbariérový přístup do jednotek, od výrobce očekává výrazně nižší spotřebuje energie než u stávajících jednotek.

Dopravce pokračuje v trendu posledních let, objednává delší a kapacitnější soupravy. Nové jednotky mají měřit 400 metrů a mít kapacitu 940 míst k sezení. Nové soupravy mají postupně nahradit nejen starší rychlovlaky, ale především pomoci rozšířit stávající flotilu.

Letos DB objednaly zhruba za dvě miliardy eur (asi 49 miliard Kč) 73 souprav ICE, konkrétně 56 nízkopodlažních ICE L od španělského výrobce Talgo a 17 ICE 3neo od společnosti Siemens Mobility.

Obří zakázka Deutsche Bahn. Objednala dalších 73 vysokorychlostních jednotek ICE

Tagy DB Deutsche Bahn ICE VRT vysokorychlostní železnice v Německu
83 komentářů