DB a SBB posilují spojení Mnichov – Curych. Rozšíří tak i nabídků spojů z Prahy s jediným přestupem

Jednotka Astoro v Curychu. Foto: SBBJednotka Astoro v Curychu. Foto: SBB

Cestu vlakem z Prahy do Curychu lze pořídit za cenu kolem 850 Kč.

Deutsche Bahn a švýcarské spolkové dráhy SBB od pondělí navýší počty přímých vlaků mezi Mnichovem a Curychem ze čtyř na šest párů spojů. Dlouho zanedbávané spojení mezi dvěma velkými městy prošlo velkou změnou k lepšímu poté, co Německo výrazně modernizovalo trať z Mnichova do Lindau.

Už od prosince došlo ke zkrácení jízdních dob ze čtyř hodin na 3 hodiny a 30 minut. Nově dochází k rozšíření počtu přímých spojů na šest. Všechny jsou provozovány švýcarskými jednotkami Astoro.

Šest párů vlaků mělo jezdit už do prosince, zdržela se ale instalace a schvalování zabezpečovače ETCS Baseline 3 do jednotek Astoro. Bez něj by musely jednotky jezdit pomaleji. Důvodem zdržení byla podle SBB skutečnost, že úprava vlaků Astoro je jedním z prvních schvalovacích procesů, který běží podle nového způsobu schvalování drážních vozidel pod evropskou železniční agenturou ERA.

Zpoždění kvůli schvalování ETCS

Alstom jako dodavatel musí schválení řešit s pěti úřady. „Integrace nového systému řízení vlaku do stávajícího vozidla a vytvoření příslušných dokumentů se ukázaly jako časově náročnější, než se plánovalo. Schvalovací dokumenty proto bylo možné předložit pouze později, než bylo plánováno. Proces schvalování je navíc nový, ERA zahájila svůj plný provoz v roce 2020. Astoro je jedním z prvních vozidel, které prošly novým registračním procesem,“ uvedly SBB loni v tiskovém prohlášení.

Zrychlení spojení mezi Mnichovem a Curychem umožnilo rozšíření a elektrizace trati na německé části. Odpadá tak nejen výměna lokomotiv v Lindau, ale došlo současně i ke zrychlení. Elektrizace stopadesátikilometrového úseku Lindau – Mnichov trvala tři roky a stála 500 milionů eur.

Rozšíření počtu spojů otevírá i zajímavou možnost, jak se častěji dostat do Švýcarska přes Mnichov vlakem. I přes více než hodinový čas na přestup v Mnichově je nyní s časem 10 hodin a 45 minut kombinace Západního expresu z Prahy s vlaky EC z Mnichova nejrychlejší i nejlevnější cestou do Curychu po kolejích.Včasné jízdenky do Mnichova stojí 351 Kč, pro dobrodružnější povahy 527 Kč přes Norimberk s dvěma přestupy a jízdou s rychlovlakem ICE. (V takovém případě cesta trvá 9 hodin a 45 minut) Z Mnichova do Curychu začínají ceny jízdenek u Deutsche Bahn na 19,90 eurech. Možností je i nákup jízdenky v trase Praha – Curych pouze přes Deutsche Bahn, u kterých je nejnižší cena 37,50 eur za celý úsek (včetně možnosti přes Norimberk) a cestující má celou trasu na jedné jízdence.  Jinou variantou je trasa přes Linec, kde musejí cestující počítat s výlukou u Tábora a náhradní autobusovou dopravou.

Tagy Astoro DB Mnichov - Curych SBB
26 komentářů