Data Českým drahám dodá O2 a T-Mobile, dopravce za ně zaplatí podstatně více než dosud. Wi-fi zůstane neomezená

Cestující v railjetu. Foto: České dráhyCestující v railjetu. Foto: České dráhy

Mobilní data budou Českým drahám v dalších letech dodávat společnosti O2 a T-Mobile. Oba operátoři se stali vítězem veřejné zakázky

Mobilní data budou Českým drahám v dalších letech dodávat společnosti O2 a T-Mobile. Oba operátoři se stali vítězem veřejné zakázky na dodávku téměř šest milionů GB mobilních dat ročně. Vítězství obou firem vyplývá z informací na profilu zadavatele, potvrdil ho mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Za data zaplatí České dráhy dohromady 280 milionů korun během čtyř let, částku si přitom rozdělí oba operátoři zhruba půl na půl. Paradoxně více zaplatí za méně dat a méně SIM karet od T-Mobile. O2 bude takzvaným primárním dodavatelem, který má dodat 1509 SIM karet. Jeho data budou ve všech vlacích, kde je wi-fi. T-Mobile má dodat 969 SIM karet, které budou doplňkové pro lepší pokrytí daty hlavně u dálkových spojů, u regionálních linek počítají ČD s jednou kartou od O2. U obou operátorů dopravce očekává průměrnou spotřebu dat 200 GB za měsíc na kartu. Zatímco O2 své služby na více dat nacenilo na 139 milionů korun, T-Mobile na 141 milionů korun. Podmínky soutěže počítaly s tím, že smlouva bude uzavřena jen se 2 operátory, kteří předloží nejvýhodnější nabídky.

České dráhy začaly řešit nové smlouvy poté, O2 vypověděla dceřiné firmě ČD-Telematika kontrakt na neomezený odběr dat. Loni proto firma začala zvažovat i možnost, že omezí objem dat, kolik si každý cestující může stáhnout.

Dráhy s výjimkou zaručující neomezená data dosud platily za wifi 15 milionů ročně. Nově je data budou stát téměř pětinásobek. „Ceny nelze srovnávat, protože podle nových smluv již není možné mít paušál na neomezený odběr dat. Dosáhli jsme nejlepších možných cen v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Smlouvy byly uzavřeny na dobu neurčitou, zadávací dokumentace počítala s oceněním hodnoty na čtyři roky.

Předpokládané počty SIM karet a objem dat pro wi-fi v Českých drahách.

Předpokládané počty SIM karet a objem dat pro wi-fi v Českých drahách.

České dráhy od plánu omezit wi-fi ustoupily. „K žádným změnám pro zákazníky nedochází. Služba je poskytována cestujícím zdarma. Nové je to, že v současném jízdním řádu již máme zhruba 1000 spojů, kde wifi poskytujeme, a pokračujeme v rozšiřování této služby i do dalších spojů,“ dodal Joklík.

Tagy České dráhy o2 T-Mobile Top wi-fi
91 komentářů