Dánský penzijní fond prodal akcie Wizz Air. Kvůli přístupu firmy k odborům

Airbus A321 v barvách Wizz Air. Foto: Wizz AirAirbus A321 v barvách Wizz Air. Foto: Wizz Air

Investorům se nelíbí slova šéfa Wizz Air, že odbory škodí byznysu.

Jeden z největších dánských penzijních fondů Akademiker Pension se rozhodl zbavit všech akcií maďarské nízkonákladové letecké společnosti. Důvodem je přístup firmy k odborovým organizacím, které podle fondu dopravce odmítá uznat.

Fond to oznámil v tiskové zprávě, ve které odchod vysvětluje tím, že jim došla s dopravcem trpělivost. Fond spravuje aktiva v hodnotě téměř 500 miliard českých korun, podíl Wizz Air na celkovém portfoliu byl zanedbatelný: zhruba 70 milionů korun.

„Po dialogu s vedením společnosti jsme v žádném případě nebyli ujištěni, že zahájí námi požadované změny. Naopak. Proto nevidíme jinou cestu, než akcie vyřadit z našeho portfolia,“ uvedl ředitel Akademiker Pension Jens Munch Holst.

Dánský fond byl jedním ze čtrnácti velkých investorů, kteří se obrátili loni v závěru roku na Wizz Air s výzvou, aby uznával právo zaměstnanců zakládat odborové organizace. Ze stejného důvodu už dříve vyzvali k bojkotu jeho služeb někteří norští poslanci. Stalo se tak v době, kdy firma v zemi zakládala novou základnu.

Wizz Air v prohlášení uvedl, že vztahy se zaměstnanci a jejich zapojení do odborové činnost bere vážně. Jako důkaz uvedl institut takzvaných podnikových rad, ve kterých zaměstnanci zástupci mají. Jejich síla ale není zdaleka taková jako u odborové organizace. Šéf firmy József Váradi už dříve uvedl, že odbory škodí byznysu.

„Studie ukázaly, že vedení Wizz Air opakovaně odmítlo uznat svobodu sdružování zaměstnanců a právo vstupovat do kolektivního vyjednávání mimo jiné v Rumunsku, na Ukrajině, v Norsku a Itálii. Několik soudů také rozhodlo, že společnost projevila diskriminační chování a propustila zaměstnance kvůli jejich odborové příslušnosti,“ uvedl dánský fond.

Tagy Wizz Air
14 komentářů