Daň za chybějící D1. Přerov čekají čtyři měsíce dopravních problémů

Polní ulice v Přerově. Foto: Přerov.czPolní ulice v Přerově. Foto: Přerov.cz

Obyvatele Přerova i všechny motoristy projíždějící městem čekají od 11. března velké komplikace. Na čtyři měsíce se zavře Polní ulice,

Obyvatele Přerova i všechny motoristy projíždějící městem čekají od 11. března velké komplikace. Na čtyři měsíce se zavře Polní ulice, která je součástí hlavního tahu Olomouc – Zlín.

Ředitelství silnic a dálnic úsek zavře kvůli stavbě mimoúrovňového křížení s železnicí, která navazuje právě na Polní ulici. Tu čeká rozšíření na čtyři pruhy. Stavba je součástí průtahu městem, který by měl po svém finálním dokončení v roce 2021 dopravně odlehčit Přerovu. Na průtah i na dálnici čekají řidiči i obyvatelé města už dvě desítky let. O uzavírce informovalo město v tiskové zprávě.

Polní ulice bude uzavřena od křižovatky s ulicemi Olomoucká, Lipnická a Velká Dlážka až po čerpací stanici v ulici Polní. „Uzavírka bude úplná – kvůli bezpečnosti nebylo možné uzavřít silnici jen částečně. Výjimku budou mít pouze tři firmy, nacházející se v této trase: Pragometal, Domstav a Toman – vysokozdvižné vozíky,“ uvedl radní pro dopravu Tomáš Navrátil.

Debaty o objízdných trasách trvaly několik měsíců, původní návrh nepodpořila policie. „Pro nás byla priorita, aby centrum města zůstalo průjezdné pro místní a auta do 3,5 tuny, nechtěli jsme dopustit, aby po Velké Dlážce a Palackého jezdily tranzity. Navrhli jsme objížďky, které dopravu rozmělní,“ konstatoval Navrátil. Uzavírka se dotkne i okolních obcí, přes které vedou objízdné trasy.

Po dobu uzavírky bude tranzitní doprava nad 12 tun vedena po dálnicích D1, D46 a D35. Tranzitní doprava do 12 tun ve směru Olomouc – Zlín bude vedena po silnici III/01857 Staré Rybníky, místní komunikaci Předmostská, Dluhonská  a alternativou bude objížďka po krajských silnicích II. a III. třídy přes Rokytnici, Brodek u Přerova, Dub nad Moravou, Tovačov, Troubky, Bochoř, Vlkoš a Říkovice. Tranzitní doprava do 12 tun ve směru Zlín – Olomouc povede po silnicích I/55 – ulice 9. května, bří. Hovůrkových, II/434 – ulice Dvořákova, Grymovská, Kozlovice, III/43413 – Grymov, III/43415 – Prosenice, I/47 – Lýsky.

Kvůli uzavírce dojde k úpravě semaforů v jiných částech města, aby byl provoz plynulejší. Na dočasné omezení se musejí připravit i motoristé z Velké Dlážky, protože po dobu stavby nebudou moci parkovat na krajích hlavní silnice – tak, jak byli zvyklí. „Budou muset najít jiné místo k odstavení, doporučujeme jim například bezplatné parkoviště u Strojaře nebo u krytého bazénu. Pro nás je důležité, aby silnice byla plynule průjezdná například pro integrovaný záchranný systém, nebo také pro autobusy, které budou mít vyhrazený jízdní pruh,“ uvedl Tomáš Navrátil.

Kvůli uzavírce budou jezdit první týden cestující v MHD po Přerově zdarma, aby si na změnu zvykli.

Zakázku za 357 milionů korun získala společnost M-Silnice.

Hlavním stavebním objektem je nová, téměř 560 metrů dlouhá estakáda, mimoúrovňově převádějící silnici I/55 přes stávající železniční trať a místní komunikace. Most o dvaadvaceti polích začíná v sousedství stávající komunikace I/55, překlene dráhu a stočí se nad nezastavěné území. Napojí se na frekventovanou Polní ulici. Estakáda bude opatřena protihlukovou stěnou.

Trasa průtahu I/55 Přerovem Foto: ŘSD

Trasa průtahu I/55 Přerovem Foto: ŘSD

Přerov patří k největším městům, kterým chybí obchvat. Tím má být po dostavbě dálnice D1, která v tomto úseku bude totožná s D55. Kvůli zpoždění ale dojde ke stavbě průtahu dříve než se dostaví D1. Zatímco úsek Přerov – Lipník nad Bečvou se už staví, z Říkovic do Přerova se stále ještě nekoplo.

Tagy I/55 Přerov
12 komentářů